Een award voor sessiemuzikanten!

17 September 2018

Een award voor sessiemuzikanten!

Gisteren stond ik voor vrienden, allen mensen die een rol vervullen in de muziekindustrie die in Nederland lijkt te bloeien als nooit tevoren. 
Ik had de prachtige eer om een award uit te reiken die nooit eerder is uitgereikt. Een eenmalige award die absoluut bestaansrecht heeft.
Een award die de waarde van sessiemuzikanten erkent. Sessiemuzikanten zijn een onmisbare schakel in de Nederlandse muziekindustrie. 
Deze muzikanten zijn vaak niet door het publiek gekend, maar hebben een ongelofelijk grote rol in het maken van songs. Songs die een belangrijke plek innemen in ons collectieve geheugen. Songs die jong en oud, links en rechts, burgemeester en bakker, eigenlijk elk mens in Nederland bij elkaar brengen.


 
In mijn carrière heb ik het geluk, maar als ik eerlijk ben, ook de luxe gehad om met de beste sessiemusici te werken. De drumpartijen van Ton Dijkman bijvoorbeeld hebben veel van mijn songs naar een hoger niveau getild. Ik durf te wedden dat iedere drummer van Nederland Ton kent.
Maar hoeveel mensen die een song streamen weten wie de drummer is? Het geldt ook voor bijvoorbeeld Jeroen Rietbergen, hij speelt elk seizoen de sterren van de hemel bij The Voice,
heeft jarenlang in mijn band gezeten, maar hoeveel mensen kennen zijn naam?
Weten mensen wel hoeveel Leendert Haaksma bijdraagt aan de grootste hits van Nederland? Namen die voor ons uitgesproken worden met respect en waardering, maar door het grote publiek niet worden gezien.
Vaak zijn de mensen met een belangrijke rol ook niet de mensen die graag de aandacht opeisen, dat mag duidelijk zijn.
Achter iedere succesvolle artiest staat een team van mensen die hem ondersteunen, die op die plek ook het liefste zitten, die niet zo nodig de spotlights hoeven. Maar het zijn wel de mensen die misschien wel het fundament vormen onder de songs die samen de soundtrack van ons leven vormen. 
 
Hoe mooi dat de mensen van Sena een prijs in het leven hebben willen roepen om sessiemuzikanten te eren? Sessiemuzikanten hebben een sleutelfunctie bij het tot stand komen van grote hits, maar blijven vaak in de schaduw. Om juist deze groep vakmensen, of laten we ze gewoon helden noemen -wat dat zijn ze- in het zonnetje te zetten heeft men een man gevonden die symbool staat voor de bescheidenheid en het vakmanschap van deze beroepsgroep. Hun impact is zo groot dat ik er eigenlijk voor zou willen pleiten er een terugkerende prijs van te maken!
Maar deze man hebben jullie ongetwijfeld  onbewust al vele malen aan het werk gezien en gehoord, maar vraagt geen aandacht en hij had ook werkelijk geen idee dat dit te gebeuren stond. 

Want Michel van Schie is een icoon onder bassisten, maar voor het grote publiek is hij altijd in de schaduw gebleven. 
Toch produceerde en/of speelde hij op zo’n vijfhonderd albums en tientallen hits van Anouk tot Alain Clark, van Trijntje tot Ilse DeLange. 
Daarmee heeft Michel van Schie de Nederlandse popmuziek muzikaal kleur gegeven.
 
Het was voor mij een voorrecht om Michel en zijn collega’s te eren met de Humble Hero Award. 
Michel van harte gefeliciteerd, meer dan van harte gefeliciteerd voor jou én je collega’s!
Bedankt wat jullie met elkaar voor de Nederlandse muziek betekenen!

Groetjes,

Marco