Ereveld Vol Leven!

09 March 2017

Ereveld Vol Leven!

Elk jaar staan we op 4 mei om 20.00 uur twee minuten stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de conflicten die zich daarna nog hebben afgespeeld.
Herdenken is belangrijk, omdat we nooit mogen vergeten wie er gevochten heeft voor onze vrijheid! Tijdens de Nationale Herdenkingsweek wordt er echter op het ereveld van Loenen op een heel bijzondere manier herdacht. Op het Ereveld Vol Leven liggen bijna 4000 mensen begraven. Slachtoffers van oorlog van alle leeftijden, kinderen, vaders, moeders, militairen.
Mensen zoals je eigen ouders, familie en vrienden, mensen zoals jij en ik.
Om de oorlogsslachtoffers een ‘gezicht’ te geven staan op 1 mei tijdens de herdenking bij 450 van deze graven mensen van ongeveer dezelfde leeftijd.
 


Door hier voor één dag te staan, geef je het leven terug. Op deze manier laten zij zien wie daar begraven ligt. Echtgenoten. Vaders en moeders. Broertjes en zusjes. Veelal jonge mensen vol dromen, die nog een heel leven voor zich hadden. Elk met hun eigen verhaal. Door als representant bij een graf te staan, eren zij de slachtoffers en hun nabestaanden. Ik vind het een prachtig project en een unieke, moderne manier om te herdenken. Om stil te blijven staan bij de gruwelijke gevolgen van oorlog. Om dankbaar te zijn dat we in vrede kunnen leven.
Ereveld vol Leven zoekt nog tientallen mensen, met name jonge mannen tussen de 17-30 jaar om bij een graf te staan op 1 mei. Ken of ben jij iemand die dat zou willen doen, geef je dan op als representant!Ook in voormalig Nederlands Indie liggen Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Verdeeld over zeven erevelden liggen maar liefst 24.000 mensen. Ook deze slachtoffers worden deze dag geëerd. Een bezoek aan het Ereveld Vol Leven is een bijzondere ervaring en geeft een hele andere dimensie aan wie wij herdenken en waarom. Het is mogelijk om (gratis) kaarten vooraf te bestellen, hiermee ontvang je vooraf gratis het programmaboekje met de bijbehorende verhalen. 
Wil jij de slachtoffers op het ereveld van Loenen ook eren? Ga dan op 1 mei naar Loenen als bezoeker van dit indrukwekkend project of meld je als representant aan!
Via hun website en middels onderstaand filmpje krijg je een beeld van hoe herdenken op het ereveld van Loenen gaat.

Deze manier van herdenken 2.0 wordt op donderdag 4 mei om 20.30 uitgezonden.
Herdenken doe je samen!

Liefs,

Marco