Facebook Photo Contest 2018

11 September 2018

Facebook Photo Contest 2018

William Rutten heeft twee jaar geleden het initiatief genomen om hobby fotografen in de gelegenheid te stellen professioneel te kunnen shooten. Twee jaar geleden stond daarom Tygo Gernandt voor de lens van verschillende amateurfotografen en vorig jaar was dat Humberto Tan. Dit jaar vroeg William of ik daar voor open stond en ik heb meteen ja gezegd, want ik vind het niet alleen leuk om William en andere gelijkdenkenden te helpen, ook was ik erg nieuwsgierig wat ze ervan zouden maken.

In eerste instantie mocht iedereen een foto insturen waarna William een selectie op zijn Facebook William Rutten Photography plaatste. Het publiek koos door middel van likes vier winnende foto’s en deze fotografen mochten mij vervolgens ieder een kwartier lang in een setting en belichting naar keuze fotograferen.
Vorig jaar deed William deze shoot nog in zijn eigen studio, maar die bleek wat klein voor de vier finalisten, dus zijn wij uitgeweken naar Studio34x in Almere. Dit is een grote, zeer complete studio en daardoor konden de fotografen een eigen plek claimen om te fotograferen. Die plek mochten ze van te voren zelf indelen  naar believen bijvoorbeeld een stoel of bankje, de belichting et cetera.

We begonnen met Loes Gorseling, Loes wilde graag een vintage foto maken, die enkele decennia geleden ook gemaakt zou kunnen zijn. Ze lichtte toe dat ze gebruik wilde maken van zogenaamd Rembrandt licht, dus de geportretteerde van één kant belichten. Ook had ze een overhemd voor me mee, deze moest ik dragen met een gilet en tevens moest mijn moderne activity tracker af, die paste hier natuurlijk niet, haha. Loes lette duidelijk op de details. Tevens had ze een platenspeler en andere props mee, ze had aan alles gedacht.

Ze had duidelijk voor ogen wat ze wilde bereiken met de foto, dat maakte het voor mij ook makkelijker.
Ik was erg onder de indruk hoe goed ze alles voorbereid had. Josefien Hoekstra had een roze gel om haar lens heen gewikkeld. Daardoor krijg je een kleurzweem over de foto, een stijl die duidelijk goed bij Josefien past. Het was best riskant omdat je minder invloed hebt op het resultaat, en slechts 15 minuten hebt. Josefien was geconcentreerd met haar shoot bezig, maar stuurde me op een fijne en ontspannen wijze. ‘Ja móói!’ zei ze af en toe als ik een houding aannam die ze graag wilde. Door haar ontspannen en zelfverzekerde houding, kreeg ik het gevoel dat ze wist wat ze deed.

Ze was zelfs zo zelfverzekerd dat ze na 12 minuten zei dat ze de foto had. Met dit filter, deze stijl, onderscheidt ze zich van anderen, omdat deze foto nog niet eerder van mij gemaakt is. Ik vind de compositie ook erg mooi. Ondanks dat de kleurzweem ook te zien is in mijn gezicht, waardoor mijn oog minder scherp lijkt, vond ik deze foto er echt uit springen.Rik van de Wiel wilde graag met natuurlijk licht fotograferen. Hij sprak me eerst kort aan, wat natuurlijk van zijn tijd af ging, maar daardoor wist ik wel goed wat hij wilde. Rik wilde mijn minder blije kant, mijn beetje boze of teleurgestelde kant naar voren brengen, iets wat natuurlijk in ieder mens zit. Heel origineel!

Hij had bedacht zijn 15 minuten in tweeën te delen. Eerst wilde hij een paar minuten buiten fotograferen, waar hij een doek had gespannen.

Na 7 minuten gingen we naar binnen en werd de shoot onder een lichtkoepel voortgezet.
Ook hij had een trui met kraag voor mij. Ik vond zijn visie bijzonder en de uiteindelijke foto vind ik erg sterk.Merel van Dooren had ook een trui mee voor mij, ik heb mij vaak moeten verkleden, haha. Merel had een bankje neergezet en haar licht voorbereid. Maar Merel gaf ook soms wat dubbele boodschappen, het was mij niet altijd duidelijk wat ze wilde, al werkte ik natuurlijk graag mee. Zo moest ik een ontspannen houding aan nemen, maar vertelde ze direct daarna dat mijn arm wel zo moest en mijn been dan die kant op. Dat voelde niet altijd natuurlijk, maar ik heb alle instructies uiteraard zo goed mogelijk opgevolgd. De foto’s die ik vervolgens op haar camera mocht zien vond ik wel heel echt, ik was ook hier onder de indruk.

De houding en compositie is zoals men mij kent, alleen met de nabewerking werd ik wat onnatuurlijk bruin. Vermoedelijk heeft Merel zich met de nabewerking willen onderscheiden, maar persoonlijk had ik een andere nabewerking gekozen. De volgers van William vonden deze foto echter heel sterk.Nadat het publiek gestemd had mochten William en ik nog ieder 500 likes geven aan onze favoriete keuze.
Mijn likes gaf ik aan Josefien voor haar kunde en lef tijdens de shoot, haar originele stijl en het verrassende eindresultaat.
William bedeelde Loes met zijn 500 likes en hiermee eindigde zij als de winnaar van de Facebook Photo Contest 2018!
Gefeliciteerd Loes!Ik vond het heel interessant om de werkwijze, zienswijze en visie van deze fotografen te zien en het was ontzettend leuk om aan mee te werken!
Vraag me gerust nog een keer, William!


Groetjes,

Marco