Fotograaf Marco

31 May 2011

Fotograaf Marco

Naast mijn vak uitoefenen en duiken, is fotograferen toch wel mijn grootste hobby! Eigenlijk fotografeer ik sinds een jaar of vijftien heel geregeld waarvan de laatste tien jaar wat consequenter. Met name sinds de opkomst van de digitale fotografie ben ik me er nog meer in gaan verdiepen. Ik heb ook analoog gefotografeerd, met veel plezier, maar sinds de komst van de digitale fotografie is mijn fotograferen met sprongen vooruit gegaan. Je kunt immers meteen zien wat je goed en vooral ook wat je fout doet! Daarbij is mijn kadrering en wat je wel en niet kunt met licht, zeker met daglicht, erg gegroeid.

Als ik wil duiken gaat daar een uitgebreide voorbereiding aan vooraf. Het is niet een

hobby die je min of meer spontaan kunt doen. Wanneer ik wil fotograferen is mijn voorbereiding even secuur, maar dit is wel een hobby die je ook spontaan uit kunt oefenen. Wanneer ik een mooi landschap zie, een indrukwekkende lichtval of ontluikende bloesems, kan me dat zomaar inspireren tot het maken van fotos. Ik stop geregeld onderweg naar huis om een mooi plaatje te schieten wanneer ik iets bijzonders zie. Fotograferen maakt dat ik scherper zie, meer registreer. Ook als ik niet door mijn zoeker kijk, bekijk ik een situatie vanuit meerdere perspectieven, letterlijk gezien. Ik ben heel visueel ingesteld. Dat maakt fotograferen ook zo spannend, je kunt in een foto zoveel vertellen. Je kunt laten zien hoe jij de wereld ziet. Ik vind het mooi om die dingen vast te leggen. Ook in het bewerken van fotos word ik steeds meer bedreven en ik vind het een uitdaging de sfeer van een foto te versterken of bepaalde kanten te accentueren.

Een paar jaar terug ontstond het idee om, met name bedoeld om fans die een weblogje bij houden maar niet zo ervaren zijn in het maken van een mooie layout, een photoshoot weg te geven. Na de fanclubdag won Judith de eerste. Met Judith zijn we naar de bossen van Schoorl gegaan en naar het strand. Via de website won vervolgens Kelly een shoot. Van haar heb ik onder andere op de manege fotos gemaakt. Vorig jaar wonnen Francien en Jacqueline via de weblogjes een shoot. Met deze leuke tweeling heb ik onder andere een aardbeienkas bezocht, maar ook in een molen en op een boot fotos gemaakt. Ook dat was een geweldige dag!

De meeste fans vinden het winnen van een photoshoot een leuke prijs. Ik begrijp dat ook wel, want je trekt een hele dag gezellig samen op en uiteindelijk heb je een cd vol mooie fotos van jezelf. Ook voor mij is zon dag vaak heel erg leuk. Je leert iemand beter kennen en ik vind het fotografisch gezien ook interessant. Afgelopen fanclubdag mocht men voor de camera laten zien waarom juist zij een dergelijke shoot zouden moeten winnen. De opdracht was te laten zien hoe je zou poseren, gezichtsuitdrukkingen en poses dus. Dat was, heel begrijpelijk, een lastige opdracht. Je moet toch een drempel over. De meesten vertelden dan ook gewoon waarom ze graag die shoot zouden willen winnen, waarbij een dag met mij optrekken de voornaamste reden was. Marcha is al twee keer belangeloos mee geweest tijdens een shoot om de visagie van de modellen te doen. Ze doet dat heel netjes, moet ik zeggen. Ook Marcha gaf zich op als model, en bewoog zich vrij en ontspannen voor de camera, voelde zich duidelijk comfortabel en dat maakte dat ik haar gekozen heb om de shoot mee te doen!

Toen we het Marcha vertelden was ze net zo enthousiast als ons en opperde meteen een aantal bijzonder leuke ideeën! Haar kledingsetjes hangen al klaar, een proefshoot is geweest, locatie onderzoek idem dito. Het enige wat ik nu nog moet doen, is hele mooie fotos maken! Ik weet dan ook zeker dat het een leuke dag gaat worden. Fotos van deze shoot zul je hier vanzelfsprekend ook weer terug vinden.

Marcha, omdat juni nu eigenlijk toch een beetje jouw maand wordt, heb ik je meteen Weblog van de Maand gemaakt. Gefeliciteerd, deze maand zullen jouw logjes rood kleuren!

 

Groetjes,

Marco