Gastcollege aan Universiteit Nijenrode gegeven!

06 September 2010

Gastcollege aan Universiteit Nijenrode gegeven!

Een tijdje geleden werd ik op een wel heel bijzondere wijze door één van mijn dorpsgenoten, Maarten Koomans, gevraagd een gastcollege te geven aan een groep studenten van de Universiteit Nijenrode in Breukelen. Dit gastcollege had als titel ‘Realizing Growth’ en Maarten vroeg juist mij vanwege het feit dat ik in mijn vakgebied altijd naar vernieuwing zoek en innovatief ben.

Natuurlijk heb ik me even afgevraagd of ik hiervoor de juiste kandidaat zou zijn maar het businessmodel van The Entertainment Group heeft zich in het verleden wel degelijk bewezen, het heeft een aantal mooie namen en merken voortgebracht. Juist het feit dat TEG het desondanks niet gered heeft was iets dat ik deze studenten goed mee kan geven in hun toekomstige carrières. Alle gebeurtenissen rondom TEG hebben tenslotte duidelijk gemaakt dat alleen mooie namen en merken niet garant staan voor een bloeiend bedrijf maar dat ook duidelijk opgelet moet worden hoe er met de centjes omgesprongen wordt.

In Nijenrode was ik nog niet eerder geweest en ik moet zeggen dat het een prachtige locatie is om te studeren. Er heerst een serene rust en er zijn enorm veel enthousiaste studenten die hun studie aan deze universiteit volgen.

De studenten gingen in groepjes bedenken hoe een artiest zich kon blijven vernieuwen en bedachten hier een passend businessmodel bij. Enkele van de ideeën die hierbij gepresenteerd werden waren bijvoorbeeld het meer doen met muziek via het internet omdat dit steeds vaker gratis aangeboden wordt, het verbreden van een doelgroep door meer in het buitenland bezig te zijn en het doorgeven van kennis en expertise aan nieuw talent. Ook werden er andere businessmodellen getoond zoals die van Spotify.

Het leuke van zo’n gastcollege is dat ik zelf ook aangestoken werd door het enthousiasme van deze studenten en het mij daarmee ook weer nieuwe energie en inspiratie geeft. Ik hoop dat de studenten net zo enthousiast over het gastcollege zijn als ik en uiteraard dat ze er wat van opgestoken hebben!

Het geven van een gastcollege aan deze studenten vond ik dan ook ontzettend leuk om te doen al moet ik zeggen dat me letterlijk klemrijden voor dit verzoek nou ook weer niet nodig was, Maarten, haha!

Groetjes,

Marco