Het Perfecte Plaatje

20 December 2016

Het Perfecte Plaatje

De afgelopen weken konden jullie zien dat ik mee deed aan het programma ‘Het Perfecte Plaatje’, waarin ik één van mijn allerliefste hobby’s mocht uitoefenen namelijk fotograferen! Samen met Humberto Tan, Paulien Huizinga, Heleen van Royen, Winston Gerschtanowitz, Ruud Veltkamp en Kim Veenstra moesten we diverse opdrachten doen met de bedoeling het perfecte plaatje te schieten. Dat was vaak best een pittig klusje, haha. De opdracht hoor je kort van te voren en je hebt ook heel beperkt de tijd om de opdracht uit te voeren, vaak maar een half uur of drie kwartier.
In de eerste aflevering moesten we onder water een model fotograferen. Nu ben ik helemaal in mijn element in en onder water, dus ik was wel in mijn nopjes met deze opdracht. Liggend op de bodem van het zwembad schoot ik tal van plaatjes waar ik zelf best blij mee was. De jury beoordeelde de foto’s en William Rutte dacht meteen dat, gezien de positie van het model, de door mij gemaakte foto van mijn hand was. Grappig, hoe je ergens onbewust toch je handtekening op een foto zet. 
 


Maar er kwamen veel verschillende uitdagingen voorbij. Een natuurshoot in de Millingerwaard bijvoorbeeld maar ook een dierbaar iemand, waarbij ik de beeldschone Kim Spierenburg op de plaat heb gezet op een voor haar zo bijzondere plek. Het drieluik op de kraamafdeling van het ziekenhuis, de Schiphol-shoot, een naaktshoot, food-fotografie, een optische illusie…
Het waren pittige opdrachten maar bij elke opdracht heb ik mij met hart en ziel ingezet. Mijn laatste foto was van een bokswedstrijd in Antwerpen waarna Humberto en Kim mochten strijden om de finale plek. Humberto won uiteindelijk de wedstrijd met een zeer klein verschil van Kim en mag voor National Geografic een fotoreportage maken. Dat is hem op het lijf geschreven!


In mijn vluchtige leven heb ik de neiging van alles vast te leggen. Ik stap geregeld uit de auto als ik een mooi landschap zie. Ik heb mijn camera eigenlijk altijd bij me. Het is een liefde die steeds gepassioneerder wordt. Ik heb ontzettend veel geleerd van de opdrachten en van de mensen in het fotografie-vak tijdens dit programma. Je krijgt instructies en hulp van experts en wordt beoordeeld door een vakjury. Soms best confronterend, wat ik ook terug zag aan mijn gezichtsuitdrukkingen, haha. Hoewel ik het uiteindelijke perfecte plaatje niet heb kunnen maken ben ik dankbaar voor alles wat ik bijgeleerd heb tijdens het programma.

Ik ben op dit moment nog serieuzer bezig met fotografie dan ik al was. Ik fotografeer al vanaf dat ik mijn eerste compactcameraatje kreeg, waarin je door moest draaien om de volgende foto te kunnen maken. Met de komst van de digitake fotografie, waarbij je direct het resultaat van je keuzes kunt zien, heeft deze hobby een grote sprong gemaakt.Heel bijzonder: inmiddels heb ik de cover van het magazine ‘Focus’ mogen schieten. Dit vakblad over fotografie komt 23 december uit en ik ben er ontzettend trots op!
En in februari mag ik als protegé mee met Raymond Rutting naar Aruba om te kijken of ik beelden kan toe voegen voor een expositie.

Tot het eind van deze maand zijn alle foto’s van de afleveringen waaronder ook nog niet vertoonde plaatjes te zien op een tentoonstelling die in handen is van William Rutten.
Ik ben er geweest en ik raad jullie aan ook een keer een kijkje te gaan nemen. Het is echt leuk!

Groetjes,


Marco