Ik heb gedoken met Frits Wester!

18 April 2007

Ik heb gedoken met Frits Wester!

Deze week is het de Nationale Sportweek, en vandaag is het de dag van de Watersport. Journalist en verslaggever Frits Wester is een liefhebber van de watersport bóven water, hij heeft een zeilboot en is sinds zijn jeugd gek op zeilen. Onder water had hij echter nog niet eerder gesport en onder het motto ‘Regel een Sportdate’ (want samen sporten is leuker dan alleen!) was me gevraagd Frits de eerste beginselen van het duiken bij te brengen. Dat was niet aan dovemansoren gezegd, want als ik ergens enthousiast over ben, is het duiken!

Tijdens de Nationale Sportweek kan iedereen kennismaken met diverse sporten. Vandaag, de dag van de Watersport, kwamen er 300 scholieren naar Centre Parcs de Kempervennen in Westerhoven, want hier konden ze vrijblijvend kennismaken met o.a. surfen, roeien en… duiken!

Sporten is gezond. Het houdt je lichaam in conditie, het houdt je lichaam actief en het ontspant de geest. Sporten is ook leuk en gezellig, sporten bevordert de sociale contacten. Kortom, er zijn voldoende redenen om te sporten! Duiken is nu al een jaar of twintig mijn sport. Iedere vakantie probeer ik mijn hoofd wel even onder water te steken en iedere keer weer geniet ik zodra ik me begeef in de schoonheid en stilte van de onderwaterwereld waar de tijd lijkt stil te staan. In Nederland is het onder water vrij donker, maar toch kan ik erg genieten van een duik in Nederlandse wateren. Ik richt me altijd op wat ik wél zie, niet op wat ik niet zie. Daarbij vind ik het een enorme kick om gewichtsloos te zijn, één met de natuur en volledig aangewezen op jezelf. Van duiken gaat mijn hart altijd sneller slaan, zo gaaf vind ik het!

Bij de Kempervennen aangekomen, mochten Frits en ik ons omkleden. Frits zou een gewoon duikpak aantrekken, ik had zelf een zogenaamd ‘droogpak’ meegenomen. Een droogpak kun je óver je eigen kleren aantrekken en zorgt dat je niet nat wordt. Dit pak heb ik destijds juist voor de Nederlandse duiken gekocht, omdat de Nederlandse wateren vaak ook erg fris kunnen zijn. Vooral tijdens een lange duik kan dat erg koud worden. Dat viel overigens nu wel mee, met 12 graden was het goed te doen. Het zou echter ook tijd besparen, je hoeft je naderhand niet af te drogen en aan te kleden. Het pak aantrekken ging nog niet zo makkelijk. Uiteraard ben ik in de acht jaar dat ik het pak niet aan had gehad, volstrékt niet veranderd, maar toch sjorden er een paar handen extra mee met het aandoen. Helaas trok ik meteen de seal van mijn ene mouw stuk, wat we oplosten met wat tape. Uiteindelijk had ik hem aan. Frits had zijn pak inmiddels ook aan, hij had weer andere problemen. Hij had vanmorgen snel zijn zwembroek in zijn tas gegooid, maar toen hij hem aan wilde trekken bleek het het badpak van zijn vrouw te zijn. Niet zijn maat, maar ook het model leek hem niet te bevallen, hahaha! 
 

Erica Terpstra, oud Olympisch Kampioene en voorzitter van NOC*NSF, was er vandaag bij om de scholieren uitleg te geven over de demonstraties. Ze vertelde enthousiast over de diverse sporten en wees ze daarbij op de moeilijkheidsgraad, want soms zien dingen er erg makkelijk uit. Surfen bijvoorbeeld met bijna geen wind, is een hele kunst! Superknap dat de surfers dus toch nog vooruit kwamen! Ik vertelde Frits de basistechnieken, maar volgens mij had hij al wat informatie opgezocht, want hij ging als een speer! Eenmaal in het water voelde ik echter nattigheid. Ik had wel verwacht dat mijn mouw wat zou lekker, dat er wat water door zou sijpelen, maar wat er nu gebeurde had niets met mijn mouw te maken. Binnen enkele minuten was ik hélemaal nat! En omdat, op het lek na, het een prima pak was, kon het water ook niet goed weg, wat betekende dat ik langzaam vol liep…


Ik kon er wel om lachen hoor, neem je je droogpak mee omdat je niet nat wilt worden, word je dus van je sokken tot je hemd zeiknat! Mijn spijkerbroek, mijn shirt, alles konden we uitwringen! Het duiken zelf was erg leuk, met zo’n acht mensen op vier vierkante meter water zie je geen natuurschoon, maar het even onderwater zijn, het kunnen praten over je hobby met gelijkdenkenden is natuurlijk wel erg gaaf!

Na de vragen te hebben beantwoord, de pers van de nodige foto’s te hebben voorzien, en Erica te hebben bedankt, mocht ik me weer omkleden. Gelukkig had ik voor de zekerheid droge kleding meegenomen, want uit mijn pak kwamen echt liters water!

Maar… het was een superleuke dag! 

Sporten, gewoon doen!

Groetjes,

Marco.