Ik heb mijn eigen munt geslagen!

04 October 2004

Ik heb mijn eigen munt geslagen!

Wie voor een dubbeltje geboren wordt, zal nooit een kwartje worden, zo luidt een Nederlands gezegde. Maar ik heb het vandaag toch maar mooi tot een half Waagje geschopt, haha! Bij de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht, heb ik de eerste slag geslagen van het Borsato Waagje, het officiële betaalmiddel tijdens het unieke slotconcert in Alkmaar a.s. zaterdag! 

We werden ontvangen door een feestelijk comitee, waarbij algemeen directeur en muntmeester Maarten Brouwer me uitlegde hoe het muntproces werkt, en dat het Borsatowaagje naast de officiële Euro ligt te wachten op zijn volgende bestemming.

Ook vertelde hij me dat nadat ik de eerste slag zou maken, er 10 per seconde zouden worden gemaakt. Dat is wel erg veel, volgens mij, maar ja, het concert is ook al zaterdag, dus enige haast is wel geboden!

Ten overstaan van een deel van de medewerkers van de Munt, een aantal afgevaardigen van de gemeente Alkmaar en de pers, maakte ik de eerste slag met een ferme druk op de knop. Daarmee sloeg ik een pracht van een uniek Gouden Waagje. 

Na een kleine speech van mij nam Maarten wederom het woord, en vertelde dat hij, na alles wat ik met mijn liedjes heb gegeven aan het volk, mij met gelijke munt wilde terugbetalen. 

Daarop kreeg ik die eerste prachtige munt voorzien van een uniek certificaat. Beretrots nam ik hem aan, waarna we allen proostten met een glas champagne.

Ik heb al heel veel moois meegemaakt, en het afgelopen jaar was er tot nu toe al eentje van vele hoogtepunten. Maar dit is weer zoiets wat ik heel bijzonder vind, wat ik koester en wat ik later trots aan mijn kinderen en kleinkinderen zal vertellen.

“Ja jongens, vroeger kon je met papa betalen..!”

De muntmeester wist me te vertellen dat er 300.000 muntverzamelaars in Nederland zijn, waarvan er 80.000 fanatiek: “Daarnaast heb je natuurlijk nog de gelegenheidsverzamelaars. Brengen we een nieuwe Koninklijke munt uit, dan melden  koningshuis-liefhebbers uit de hele wereld zich. In dit geval zullen naast de munt-verzamelaars, ook de fans en trotse Alkmaarders deze munt wellicht willen bewaren.”

Mocht er ooit een moment komen waarbij ik een beslissing moet laten bepalen door het lot, hoef ik in ieder geval nooit meer te twijfelen tussen KOP of MUNT!

Iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt, gemeente Alkmaar, De Koninklijke Nederlandse Munt, Peter Visser: dank jullie wel!

Groetjes,

Marco