Ik mag het kaasmarktseizoen openen in Alkmaar!

04 April 2007

Ik mag het kaasmarktseizoen openen in Alkmaar!

Met het luiden van de traditionele kaasbel aan het Waaggebouw heb ik het genoegen om de eerste Alkmaarse kaasmarkt in 2007 te openen. De opening, die vrijdag aanstaande plaatsvindt, vormt tevens de aftrap van het toeristenseizoen in Alkmaar. De kaasmarkt heeft daarin een centrale plaats en uiteraard is Alkmaar een prachtige stad om te vertoeven!

Vorig jaar mocht AZ-voorzitter Dirk Scheringa deze markt openen en dit jaar is deze eer dus voor mij weggelegd. Ik krijg vrijdag de bel overhandigd door de kaasvader. Overigens is de kaasvader niet een papa die veel kaas eet maar de baas van het Kaasdragersgilde en tevens dient de kaasvader aanwezig te zijn op alle kaasmarkten die op vrijdag gehouden worden. Er werken zo’n 30 jongens voor het Kaasdragersgilde en op de kaasmarkt wordt de kaas gekeurd en gekocht door handelaren uit Nederland en het buitenland. Wanneer er kaas verkocht wordt dan wordt deze door de jongens van het kaasdragersgilde gewogen en met een speciale kaasdrager zorgen ze er vervolgens voor dat de kazen naar de auto van de koper worden gebracht. Deze jongens zijn overigens te herkennen aan de kleuren op hun hoed, die zijn namelijk rood, geel, groen en blauw. De kaasvader daarentegen draagt een oranje hoed en een houten wandelstok met zilveren plaatjes er op. De wandelstok maakt de kaasvader wat statiger en als een vorst loopt de kaasvader dan ook over de kaasmarkt. Wist je dat er iedere vrijdagochtend 30.000 kilo (dertigduizend kilo!) kaas op het marktplein wordt gelegd en dat om 13.00 uur alle kaas is verkocht! Niet te geloven toch?

Ik zal de kaasmarkt dus vrijdag om 10.00 uur gaan openen en daar heb ik heel veel zin in. Het is sowieso altijd fijn om in Alkmaar te zijn maar als je dan ook nog eens de kaasmarkt mag openen dan is dat natuurlijk een hele grote eer voor deze kaaskop!

Voor de duidelijkheid: ik zal niet gaan zingen tijdens deze gelegenheid. Het enige muzikale geluid dat je van mij zult horen zal afkomstig zijn van de bel, ha ha!

Groetjes,

Marco.