Iris staat in de finale van The Voice of Holland!

14 January 2012

Iris staat in de finale van The Voice of Holland!

Eén halve finale, vier teams en acht overgebleven kandidaten, dat was het uitgangspunt van vanavond. En van die acht kandidaten moesten er vier afscheid nemen. Deze avond liet zien hoe ontzettend moeilijk het is een keuze te maken tussen acht fantastische talenten, mensen waar je weken, maanden mee hebt gewerkt en die zoveel meer zijn geworden dan de kandidaat waarvoor je tijdens de blind auditions je stoel omdraaide…

Nick en Simon hadden Charly Luske en Chris Hordijk nog in de race. Angela ging met Niels Geusebroek en Erwin Nijhoff de halve finale in. Roel deed dit met Wouter Vink en Paul Turner en ik had Iris Kroes en Sharon Doorson nog als halve finalisten. Toen ik dit avontuur aanging wist ik dat ik zowel veel kritiek als veel bijval zou krijgen maar schatte ik ook in dat ik het maken van keuzes tussen mijn eigen kandidaten ongelooflijk moeilijk zou vinden. Het is maar goed dat ik van te voren niet wist hoe moeilijk dit zou zijn en dat het me zelfs slapeloze nachten op zou leveren, haha! 

Ieder van de acht overgebleven kandidaten is uniek en met eigenlijk geen andere kandidaat te vergelijken. Alleen al het vergelijken van Sharon en Iris is onmogelijk! Sharon is temperamentvol in haar optredens, staat op het podium alsof ze er geboren is, swingt en zingt de pan uit. Iris heeft een heel herkenbare stem, kan vertellend zingen en haar harpspel is niet alleen uniek maar samen met haar prachtige stem krijgt ze een adembenemende breekbaarheid. Kiezen uit deze twee, het vergelijken, ik vond en vind het een onmogelijke opgave waar ik echt wakker van heb gelegen.
In deze fase van de competitie draait het niet alleen meer om de stem maar spelen er veel meer factoren mee. Voor wie zou Nederland naar de platenzaak of concertzaal gaan? Kies je juist voor Sharon met haar ervaring of valt de keuze op de nog jonge Iris?
Ieder van de coaches was het unaniem eens over het feit dat het bijzonder lastig is te kiezen tussen twee van je favorieten. Gelukkig werden onze percentages stemmen langs de stemmen van het publiek gelegd en dat maakt dat zij een beslissende factor kunnen zijn.

Sharon mocht samen met Alain Clark de show openen met Blow Me Away en dat is precies wat ze deed! Sharon was tijdens de blind auditions al zo goed dat ik haar finalewaardig noemde maar ook zij is toch nog zo gegroeid in de afgelopen maanden. Fantastisch om te zien!
Voor Iris kozen we een nummer van Metallica, Nothing Else Matters, dat in de basis een stevige rockballad is. Iris zong én speelde het nummer op magistrale wijze. Mooi om te zien dat ook mijn medecoaches met open mond naar mijn Iris zaten te kijken en Roel direct de term harprock introduceerde.

Tijdens deze show deden de kandidaten van ieder team ook samen een duet en het kiezen van een duet dat allebei de kandidaten in het liedje volledig tot zijn recht laat komen is niet gemakkelijk. Charly en Chris hadden gekozen voor een nummer van Coldplay, Viva La Vida, Paul en Wouter heel verrassend voor een nummer van Elton John, Dont Let The Sun Go Down en Erwin en Niels zongen samen het nummer This Aint A Lovesong van Scouting for Girls.
Voor Sharon en Iris kozen we Crazy en dat werd door beiden dan ook geweldig gedaan. Dit duet deed recht aan beider stemmen en persoonlijkheden en liet weer de veelzijdigheid van deze meiden zien. Het moment dat ik de enveloppe met mijn percentage toch echt aan Wendy moest overhandigen vond ik zo moeilijk. Op dat moment moest ik het letterlijk loslaten.

Angela moest de spits afbijten en haar stemkaart liet zien hoe moeilijk zij haar keuze vond. Uiteindelijk gaf Angela 55 punten aan Erwin en 45 punten aan Niels. Samen met de stemmen van het publiek betekende het dat Erwin door is naar de finale en hij dus zijn single Nights In White Satin mocht zingen. En toen, toen waren mijn meiden aan de beurt, mijn hartslag was denk ik bijna op televisie te volgen, bloedspannend is zo’n moment!

Het uitgangspunt voor mijn keuze is geweest met wie we de competitie kunnen winnen maar eigenlijk wilde ik het publiek volledig laten kiezen. Ik sprak een lichte voorkeur uit voor Iris door haar 51 punten en Sharon 49 punten te geven. Het publiek koos met overweldigende meerderheid voor Iris en ik ben waanzinnig trots op het feit dat ik met haar in de finale mag staan. Enorme bewondering heb ik voor het feit dat Iris na deze bloedstollende uitslag haar single I Cant Make You Love Me zo zuiver kon zingen. Het geeft weer aan hoe groots Iris is en dat ze zichzelf en haar stem zelfs onder deze grote spanning zo onder controle heeft.

Ook Roel had het zichtbaar moeilijk met zijn keuze en koos met 51 punten voor Wouter en met 49 punten voor Paul. Het publiek zorgde er met zijn stemmen voor dat Paul in de finale staat met zijn Don’t Stop Me Now.
Nick en Simon waren de laatste met de onvoorstelbaar moeilijke keus tussen de gedoodverfde favoriet Charly en runner-up Chris en kozen voor, net als Roel en ik hadden gedaan voor de 51/49 verdeling in het voordeel van Charly. Het publiek besliste anders en Chris die zich onder al het geweld van Charly niet weg liet drukken maar zich meer en meer liet zien, staat in de finale. Zijn Time After Time zal hij ook volgende week mogen laten horen!

Vanavond moet ik even laten bezinken, definitief afscheid van Sharon neem ik zeker niet want ik blijf haar in de smiezen houden, haha… Volgende week is de finale waar we al vijf maanden naartoe leven. Een finale waarbij de keuze voor de uiteindelijke winnaar van The Voice of Holland in jullie handen ligt. Als coach heb ik mijn uiterste best gedaan mijn kandidaten klaar te stomen voor de finale maar volgende week eindigt zeker niet met coachschap met dit team. Zoals ik in de uitzending beloofde, wat er ook gebeurd volgende week, Iris en Sharon zal ik zeker nog langer onder mijn hoede nemen.

De singles van alle finalisten en natuurlijk die van Iris zijn te downloaden via iTunes maar weten jullie ook dat elke download haar ook stemmen oplevert voor de uiteindelijke overwinning? Downloaden dus!

De single van Iris kun je hier downloaden:  http://itunes.apple.com/nl/album/i-cant-make-you-love-me-single/id494850418

Op naar volgende week!

Groetjes,

Marco