Italiaanse Harp voor Iris van haar coach!

11 June 2012

Italiaanse Harp voor Iris van haar coach!

Zondag 10 juni gaf ik de eerste van de laatste vier concerten van de concertreeks ‘Dichtbij On Tour’ en deze was in Groningen. Het was een heerlijke avond, ontzettend gezellig en heel ongedwongen en een mooie belofte voor de drie shows die nog komen. Te gast bij dit concert was naast Krystl ook Iris Kroes, mijn finaliste van Team Borsato en de winnares van de Voice of Holland II. Ik had een verrassing voor Iris geregeld, namelijk een prachtige, unieke volbloed Italiaanse harp uit de fabriek van de 94-jarige Victor Salvi.

De harp voor Iris is niet alleen bedoeld als bedankje voor haar geweldige optredens tijdens Dichtbij on Tour maar vooral ook als blijk van mijn vertrouwen in haar grote talent. Tevens hoop ik dat het een stimulans zal zijn zich te blijven ontwikkelen, dat het haar zal stimuleren haar talent volledig te ontplooien. Want dat er veel talent in dat Frieze grietje zit mag duidelijk zijn!Victor Salvi maakt al jaren de meest prachtige en bijzondere harpen in het plaatsje Piasco in Italië. Zijn vakmanschap en ambachtelijke visies reiken tot ver over de Italiaanse grenzen en zijn harpen zijn uniek en zeer gewild. Het feit dat Victor Salvi op zijn hoge leeftijd nog steeds betrokken is bij het fabriceren van ‘zijn’ harpen geeft aan hoe enorm veel iefde voor het vak in deze harp verwerkt is. Bovenop zijn fabriekje heeft Victor Salvi ook nog eens het enige harpenmuseum ter wereld. Alles bij elkaar genomen kon ik geen maker vinden die meer geschikt was voor het leveren van deze voor Iris zo speciale harp!

Het moment dat Iris tijdens de Blind Auditions op haar harp begon te spelen en hierbij begon te zingen herinner ik me nog zo goed, het was bijna betoverend. Ik kon me in eerste instantie moeilijk voorstellen dat iemand een harp mee had genomen naar de auditieronde, maar nadat ik op de knop had gedrukt zag ik inderdaad hoe Iris volledig opgaand in haar harpspel een geweldige auditie deed. Iris heeft inmiddels ruimschoots bewezen dat ze ook zonder haar harp over een enorm talent beschikt maar, eerlijk is eerlijk, de harp hoort wel gewoon bij Iris!

Iris is erg blij met haar nieuwe harp en kon ons in Groningen al laten horen hoe ze deze harp nu al letterlijk onder de vingers heeft. Tijdens het concert in het Ziggo Dome zal Iris ook te gast zijn en natuurlijk zal ze deze bijzondere harp meenemen om jullie allen te laten genieten van de betoverende klanken van deze Italiaanse schone! 

 

Groetjes,

Marco

Foto’s: (c) Jeroen Rietbergen

 

 

P.S. Iris heeft een mooi filmpje gemaakt: http://www.youtube.com/watch?v=driPzmqzXt0