John Ewbank krijgt Lifetime Achievement Award

13 March 2019

John Ewbank krijgt Lifetime Achievement Award

Gisterenavond werden de Buma Awards Nationaal en Internationaal uitgereikt in Studio 21 in Hilversum. Deze eervolle prijzen zijn voor de componisten en tekstschrijvers van de meest gedraaide en bestverkochte singles in 2018 in Nederland of de nummers met de meeste hitnoteringen in het buitenland. Naast de populariteitsprijzen worden er ook ieder jaar drie juryprijzen uitgereikt. De Lennaert Nijgh Prijs voor de beste tekstdichter, de Gouden Harp voor de persoon die veel betekent heeft voor de Nederlandse Muziek en de Lifetime Achievement Award wordt uitgereikt aan de componist die uitzonderlijk en langdurig gepresteerd heeft. Wat ben ik trots dat ik gisterenavond de Buma Lifetime Achievement Award mocht overhandigen aan mijn goede vriend en componist-tekstschrijver John Ewbank. John is al 29 jaar mijn vaste componist-tekstschrijver en de hand achter 16 van mijn nummer 1 hits. Zonder hem had ik niet gestaan, waar ik nu sta. Ik heb nog nooit iemand gezien die nog nooit een writersblock gekregen heeft en juist daarom komt dit beeldje John toe.

John was dan ook heel vereerd dat hij deze prijs in ontvangst mocht nemen en benadrukte dat al die jaren liedjes schrijven aanvoelt alsof hij nog maar pas begonnen is. Hij gaf aan nog lang niet uitgeschreven te zijn en dat er reeds een mooi gezamenlijk project ligt te wachten. Maar daar kan ik uiteraard nog niets over zeggen…   
 
“John Ewbank is als geen ander in staat universele emoties te vertalen in liedjes en teksten die grote groepen mensen in het hart weet te raken. Daarmee staat hij in Nederland niet alleen op ongeëvenaarde hoogte, maar is hij tevens een van de belangrijkste cultuurdragers van de Nederlandse populaire muziek van de afgelopen dertig jaar”, aldus de jury over John Ewbank.

Het werd een prachtige avond waar onder meer ook FAIS, Josylvio, Armin van Buuren en Wulf in de prijzen vielen. Eerder werd al bekendgemaakt dat Jan Smeets en Leon Ramakers werden onderscheiden met een Gouden Harp en Guus Meeuwis de Lennaert Nijgh Prijs in ontvangst mocht nemen. In de categorie Buma Awards Internationaal won Vincent van den Ende, artiestennaam Avedon, twee prijzen met de nummers Kika van 6ix9ine en Taking A Walk van Trippie Redd.
 
Nogmaals gefeliciteerd John met deze prachtige onderscheiding. 
 
Groetjes,

Marco

(Foto Paul Bergen)