John Neuschwander is overleden…

08 May 2005

John Neuschwander is overleden…

Tot mijn ongeloof vernam ik dat John Neuschwander, hoofdredacteur van het blad Duiken, afgelopen vrijdag volkomen onverwachts is overleden. Verbijsterd ben ik, want John stond vol in het leven en was nog hartstikke jong. John Neuschwander was een enorm veelzijdig mens, met een aantal grote passies. Hij was hoofdredacteur van mijn favoriete magazine DUIKEN (het grootste sportduikersmagazine van Nederland), maar ook duikjournalist, onderwaterfotograaf en PADI-duikinstructeur met maar liefst ruim 32 jaar duikervaring.   

Tevens heeft John talloze artikelen en boeken over duiken op zijn naam staan. Zijn reizen voerden hem naar alle uithoeken van de wereld. Zo dook hij onder het ijs van de Noord- en de Zuidpool, in het Schotse Loch Ness, in tropische zeeën, diepe grotten, mysterieuze wrakken, maar ook in de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Hij zwom met haaien, dolfijnen en walvissen. Toch bleef hij verknocht aan de plek van zijn eerste duikervaring, de Zeeuwse wateren. 

‘Na elke reis spring ik met evenveel plezier weer in de Oosterschelde. Ook hier ontdek ik telkens weer nieuwe dingen.’ waren zijn woorden. 

In

1991 kreeg hij de IADS Life Time Achievement Award voor zijn journalistieke verdiensten voor de duiksport.Afgelopen vrijdag 6 mei, overleed John Neuschwander.

Hij laat zijn familie, vrienden, collega’s en de hele duikwereld, verslagen achter.

Ook ik ben aangeslagen door dit enorme verlies.

Langs deze weg wil ik iedereen die John kende, hem waardeerde, respecteerde, van hem hield en om hem gaf, alle sterkte wensen om dit onvoorstelbare verdriet te verwerken.

John Neuschwander laat een enorme leegte achter, welke nooit meer opgevuld kan worden.

Marco Borsato