Knuffels voor het Brandwondencentrum!

23 February 2016

Knuffels voor het Brandwondencentrum!

Zoals jullie vast wel weten ben ik, sinds de ingrijpende brand in Café ‘Het Hemeltje’ in Volendam, zeer betrokken bij het Brandwondencentrum Groningen. Een aantal keren per jaar breng ik dan ook graag een bezoekje aan het brandwondencentrum om enerzijds de door fans verzamelde knuffels te bezorgen en anderzijds om te zien en te horen welke ontwikkelingen en nieuwe onderzoeken er op dat moment gaande zijn en wat er in de afgelopen periode is gerealiseerd.

Helaas liet mijn agenda het vanwege alle voorbereidingen voor Symphonica in Rosso niet toe om dit keer zelf een deel van de knuffels weg te brengen, maar mijn rechterhand Nathalie Thielen en vrijwilliger bij de fanclub en tevens brandweervrouw Corine van Namen (rechts op de foto) deze taak heel graag voor mij waar! En zo gingen zij vorige week met een afgeladen auto vol knuffels op weg naar Groningen. Hier werden zij door Bianca Habing en Jacob Blik heel enthousiast en met open armen ontvangen! Bianca en Jacob, beide werkzaam bij het brandwondencentrum, zijn zulke lieve en enthousiaste mensen en enorm betrokken bij het volledige team en de patiënten van het brandwondencentrum. Zij spreken zo liefdevol over hun werk, over de mooie doelen die er bereikt zijn, over nieuw onderzoek dat gaande is en over het nieuwe project waar op dit moment hard aan wordt gewerkt. En bij alles wat zij doen staat altijd het belang en de beste zorg voor de patiënt voorop! Die betrokkenheid en passie voor hun werk weet mij steeds weer te ontroeren. Ik hoop nooit slachtoffer te worden van brandwonden, maar mocht het toch ooit aan de orde zijn, dan hoop ik dat ik in Groningen opgenomen mag worden. 

Kortgeleden is de nieuwe kindvriendelijke verbandwisselkamer in gebruik genomen. In deze kamer kunnen kinderen samen met een pedagogisch medewerker, de kamer naar hun eigen zin maken, door verschillende magneten van dieren op de prachtige muren te plakken. Want hoe leuk is het om vervolgens op die dieren met een waterpistooltje te kunnen schieten?! Op deze manier kunnen de kinderen opgaan in hun eigen fantasieverhalen die hen helpen bij het voorbereiden op de verbandwisseling. Ook kunnen ze een spel spelen op de iPad, een leuke film kijken, of luisteren naar hun favoriete muziek. Want alles, zelfs de televisie, is waterbestendig!
Momenteel is het brandwondencentrum ook gestart met de pilot ‘Virtual Reality Bril’. Wanneer patiënten deze bril opzetten wanen zij zich midden in bijvoorbeeld een concert, een pretpark of op een filmset! Op dat moment zijn zij nog steeds de patiënt die een nare behandeling ondergaat, maar  de bijna tastbare beleving in combinatie met de deskundige begeleiding door het medisch team zorgt dat de patiënten minder, of soms zelfs geen pijnstilling meer nodig hebben. Een ongelooflijk mooi project zeker omdat het zo’n positieve uitwerking op de patiënten heeft!
 

Zo mooi en kindvriendelijk is de verbandwisselkamer dus geworden! 


Ook de vele knuffels hebben deze positieve werking! Wanneer kinderen in het brandwondencentrum worden opgenomen krijgen zij altijd een speciale knuffel. Dit om het gevaar van infecties bij hen te voorkomen. De ingezamelde knuffels hebben in de familiekamer een heel mooi plaatsje gekregen in de knuffelkast, waar de broertjes of zusjes van het opgenomen kind of de kinderen van een opgenomen volwassen een lieve Borsato-beer of -knuffel uit mogen kiezen. Vaak is het voor de betrokkenen van de patiënt(jes) ook een hele traumatische ervaring geweest, een lieve knuffel biedt op dat moment troost. Dit kleine gebaar is voor de familie in de eerste uren zo ontzettend belangrijk! Bianca geeft dan ook aan ontzettend dankbaar te zijn dat jullie dit zo trouw blijven doen!
Nathalie en Corine hebben een hele mooie maar ook indrukwekkende dag in het brandwondencentrum beleefd, maar volgende keer zal ik er zeker ook weer bijzijn!

Wist je trouwens dat ze bij het Brandwondencentrum ook altijd op zoek zijn naar badeendjes ZONDER GAATJE onderin? In het gaatje kan water gaan zitten en dat is in verband met infectiegevaar te riskant. Maar een volledige naadloos badeendje kan veilig gereinigd worden. Mocht je dergelijke badeendjes zien of willen doneren, dan horen we dat graag!


Bianca Habing en Jacob Blik


Liefs,
 
Marco