Kom Maar Op!

24 March 2011

Kom Maar Op!

Op een van de eerste mooie, prille lentedagen van dit jaar hadden we de clipopnamen gepland voor mijn nieuwe single ‘Kom Maar Op (Vrij)’. Kom Maar Op is de bewerking van het nummer Vrij zoals dit op het album Dromen Durven Delen terug te vinden is en die ik samen met Lange Frans heb opgenomen. Een apart en bijzonder liedje met verschillende muziekstijlen en een krachtige boodschap!

De locatie voor de clipopnamen was ook zeker bijzonder te noemen. We hadden gekozen voor Fort Spijkerboor, een oud fort dat gelegen is in West-Beemster en een lange geschiedenis kent. Fort bij Spijkerboor is het meest noordelijke van de 42 stellingforten rondom Amsterdam, en is tevens het grootste fort. Bij de opening in 1913 bood het onderdak aan maar liefst 300 militairen. Binnen de Stelling van deze forten zouden 1 miljoen mensen één heel jaar zonder hulp van buitenaf kunnen overleven. Het is gelukkig nooit nodig geweest.
Hoewel het fort tot 1975 eigendom is gebleven van Defensie, is het in de loop der jaren door uiteenlopende instellingen vooral gebruikt als gevangenis. Er zijn tralies voor de vensters gekomen en een aantal toegangen en doorgangen zijn gedicht. Stalen toegangsdeuren die oorspronkelijk aan de buitenzijde zaten, zijn nu binnenin te vinden om verblijfsruimtes te kunnen afsluiten.
En al deze bijzondere ruimten, gangen en vertrekken pasten perfect bij de clip die we wilden opnemen. Ik moest s morgens voor half negen in het fort aanwezig zijn maar rekening houdende met de files die we onderweg tegen zouden kunnen komen vertrokken we zo vroeg dat we die zelfs voor waren en ik er wel heel erg vroeg was, haha.

Ik mocht al snel de visagie in en zonder al te veel details over de clip te vertellen kan ik wel zeggen dat ik er na afloop behoorlijk gehavend uitzag. Zo werd ik voorzien van een een indrukwekkend litteken en ontbraken ook de nodige schaafwonden en wat bloed niet. Frans onderging niet veel later dezelfde behandeling en werd voorzien van een indrukwekkend blauw oog. We zagen er dan ook uit of we samen een flink robbertje gevochten hadden. Het tegendeel is echter waar want de sfeer was direct al enorm goed en we hebben gedurende de dag heel wat afgelachen!

Als je Kom Maar Op al hebt gehoord heb je vast al begrepen dat het nummer draait om het feit dat men je van alles aan kan doen maar dat wanneer je de liefde in je hart voelt, de kracht van het leven, je alles kunt overwinnen.

Het fort is erg donker van binnen omdat veelal ramen ontbreken en het een grote betonnen bunker is. Hierdoor moest er niet alleen veel met lampen gewerkt worden, het zorgde er ook voor dat het, juist op deze eerste warme lentedag, binnen ijs- en ijskoud was. Door de kou waren de omstandigheden waaronder gefilmd werd behoorlijk pittig. Zeker Frans moest een aantal ontberingen ontstaan. Gelukkig was de sfeer geweldig en tijdens het filmen door konden we iedere keer korte shots zien van wat al was opgenomen. Dit samen met de zeer kundige en professionele crew zorgden voor zoveel enthousiasme! Niet alleen werken de beelden die je terugziet inspirerend maar het zorgde er ook voor dat we beseften dat we bezig waren met het maken van iets heel moois. Het werken met deze crew en Frans, de gezelligheid en de fantastische sfeer zorgden ervoor dat de omstandigheden een stuk beter aanvoelden. De beelden maakten de kou, het lange wachten en het vele staan meer dan goed. Ruim na 9 uur s avonds, toen we de kou al letterlijk tot in onze botten voelden, waren we pas klaar.
Het maken van een clip is een enorm leuke ervaring en hoewel het niet mogelijk is dit bij elk liedje te doen grijp ik elke kans om dit wel te doen dan ook met beide handen aan.
Deze clip wordt er weer eentje die waar ik mooie herinneringen aan bewaar en ik weet zeker dat we hier nog heel veel plezier van gaan hebben.

De single zelf komt op 1 april a.s. uit en zal wederom als fysieke single, dus met hoesje, te verkrijgen zijn in de platenzaken.
Vanuit het publiek had ik begrepen dat men het vaak fijn vindt om een single te hebben met handtekening. Daarom besloot ik de singles die straks in de platenzaak liggen allemaal persoonlijk te signeren. Dat betekende dat ik uren en uren duizenden singles heb zitten signeren, haha. Ik kan niet beloven dat de handtekening op de eerste single er exact hetzelfde uitziet als de laatste die ik signeerde maar jullie hebben straks wel allemaal een uniek gesigneerd exemplaar in huis! Vanaf 1 april is Kom Maar Op dus zowel via iTunes als de Free Record Shop te koop.

Groetjes,

Marco