Leona is The Voice of Holland!

16 December 2012

Leona is The Voice of Holland!

Zinderend, zo zou je deze finaleavond van the Voice of Holland absoluut kunnen noemen want wat was het spannend wie uiteindelijk dit jaar the Voice of Holland zou gaan worden.

Ik vond deze editie van The Voice of Holland weer een geweldige reeks om aan mee te mogen werken. Eerst verzamelden we bij de Blind Auditions 16 bijzondere talenten. Natuurlijk allen individuen maar als snel werd er een hecht team gevormd binnen Team Borsato waarin iedereen elkaar steunde, hielp, elkaar ook coachte en waar men blij was met het succes van de ander. Heel bijzonder!
Binnen een team als dit ben je eigenlijk concurrenten maar binnen Team Borsato werden alle 16 talenten al heel snel fijne collega’s. Er werden gezamenlijke uitstapjes gepland en een groeps-Whatsapp opgezet, al was dat voor mij wat veel van het goede aangezien dat uitkwam op honderden berichtjes per dag, haha.
Met alle talenten had ik geregeld contact, vaak spraken we af op mijn kantoor in Abcoude waar we onder het genot van een pizza strategieën bepaalden, geïnspireerd werden door elkaar, liedjes uitkozen maar ook gewoon goede gesprekken hadden.

Van alle avonden, van de blind auditions tot en met de finale heb ik enorm genoten. Er zaten regelmatig pijnlijke momenten in toen ik tijdens de Battles bijvoorbeeld mijn halve team verloor. Of wanneer ik tijdens de eerste liveshows twee van mijn talenten moest laten gaan die ik zo graag nog behouden had. Verderop in de liveshows moest ik iedere keer een kandidaat laten gaan en na samen zo’n lange en intensieve weg bewandeld te hebben gaat je dat niet in de koude kleren zitten. Eerder zei ik al Eens team Borsato, altijd team Borsato en dat zijn woorden waar ik nog steeds achter sta. 

Eerder in de competitie waren de bijna gedoodverfde favorieten voor deze titel als Barbara Straathof en Sandra Nieuwland al uit de competitie verdwenen en dat maakte dat het eigenlijk helemaal open lag wie er zou gaan winnen. Johannes heeft een heel fanatieke achterban, Ivar spreekt enorm veel mensen aan met zijn unieke stemgeluid en spontane karakter, Floortje zette ondanks haar stemproblemen van eerder deze week een geweldig optreden neer en Leona zet altijd met haar stem en performance zo een zaal in vuur en vlam.
Het punt bij allen is dat ze iets heel eigens hebben wat maakt dat ze eigenlijk helemaal niet te vergelijken zijn. Het maakt ook dat van tevoren helemaal niet in te schatten zou zijn wie er zou gaan winnen.

Ivar mocht verschillende keren het podium betreden en wat was (en ben!) ik trots op hem. Niet alleen zijn eigen single ‘Baby’ mocht hij ten gehore brengen maar ook het optreden met Racoon deed hij fantastisch. Dat ik samen met hem nog ‘Zij’ mocht zingen vond ik toch wel heel speciaal. Niets is leuker dan een talent als coach te begeleiden en vervolgens samen met hem als zangers op het podium te staan.
Wat het extra bijzonder maakte is dat Ivar bij zijn auditie vertelde over de ziekte van zijn zus, het feit dat ze fan van mij was en dat zij zoveel had met mijn liedje Ik Kan Het Niet Alleen. Ivar vertelde toen ook dat zijn zus overleden is en dat, mocht ik omdraaien, hij alleen daarom al voor mij zou kiezen. Voor Ivar maakte dat de cirkel rond en wat ben ik blij dat ik omdraaide en ook nog eens als eerste. Ik weet nog hoe enthousiast ik op mijn stoel sprong en in mijn commentaar aangaf dat je niet vaak bij de geboorte van een artiest bent maar dat dit zo’n moment was.
Dat ik samen met Ivar mocht zingen en dat hij hier persoonlijk ‘Zij’ voor had uitgekozen had gaf dan ook een extra lading aan dit nummer. Ivar vertelde me dat hij het gevoel had dat er iemand van boven de hand in had en dat is een prachtige gedachte… Over onze uitvoering van ‘Zij’ heb ik al heel veel moois mogen lezen en het linkje naar ons duet wil ik jullie niet onthouden. Via de volgende link kun je het nogmaals zien en horen: http://tinyurl.com/Marco-en-Ivar-Zij

Ondanks de tussenstanden tijdens de show konden we er toch niet echt een peil op trekken wie er zou gaan winnen, soms lag het dicht bij elkaar en het publiek stemt nu eenmaal redelijk grillig, dat hebben eerdere edities ook al bewezen. Ivar stond in de tussenstanden steeds als laatste in de uitslagen maar zijn concurrentie was ook wel heel zwaar! Duidelijk werd al wel dat Leona een enorme favoriet was al zat de achterban van Johannes haar behoorlijk op de hielen. Ivar moest als eerste het toneel verlaten en dat kon hij met opgeheven hoofd doen. Wat ik enorm mooi vond om te zien is dat Ivar, ondanks de tussenstanden en het feit dat hij hierin als laatste stond, alles gaf op het podium, zich niet uit het veld liet slaan en zich hierdoor vooral liet stimuleren om het onderste uit de kan te halen. Elk optreden dat Ivar deed was gewoon heel goed, van zijn single ‘Baby’, zijn auditienummer ‘Hit Me Baby’, zijn optreden met Racoon maar ook ons duet: Ivar heeft zijn visitekaartje zeker afgegeven en ik verwacht absoluut dat we nog veel van hem zullen horen.

Niet alleen Ivar zong samen met mij een nummer, dat gold uiteraard ook voor mijn medecoaches met hun finalisten. De stemmen van Leona en Trijntje kleuren geweldig samen, daar zou eigenlijk een mooi duet voor geschreven worden, Roel en Floortje zongen minstens zo fantastisch Roel zijn ‘Sing, Sing, Sing, en Johannes, Nick en Simon rockten het podium.

Floortje was de volgende die het podium moest verlaten maar ook van Floortje verwacht ik dat we nog veel van haar zullen horen. Nederland heeft Floortje, nadat ze bij Idols eerder als tweede eindigde, weer omarmd, dat hebben alle stemmen op haar wel bewezen.
Het moment waarop bekend werd wie de nieuwe Voice of Holland zou gaan worden was bloedstollend en toen daar de uitslag kwam en Leona met 55 procent van de stemmen de titel in de wacht sleepte kon ik daar alleen maar heel erg mee instemmen. Leona is een fantastisch zangeres met een eigen geluid die een ongekend goede performance neer weet te zetten en de hele zaal onmiddelijk in haar ban heeft. Het betekent ook dat Trijntje in haar eerste seizoen als coach het voor elkaar heeft gekregen de winnaar van The Voice of Holland te coachen en dat heeft ze fantastisch gedaan!

Tot slot wil ik zeggen dat ik het een bijzonder mooi seizoen vond en dat ik de hoop uitspreek dat alle talenten de kans krijgen een mooie carrière tegemoet te gaan in wat voor mij nog steeds het mooiste vak ter wereld is!

Groetjes,

Marco