Let Me Know!

21 May 2015

Let Me Know!

Pesten, we weten allemaal wat het is, hoe verschrikkelijk het is en hoe afschuwelijk het moet zijn wanneer je hier zelf het slachtoffer van bent. Veel mensen hebben de ervaring van gepest worden ook en weten hoe moeilijk dit is, hoe zwaar de gevolgen van gepest worden kunnen zijn. Er zijn veel initiatieven gericht tegen pesten en ik ben de afgelopen tijd al  vaak benaderd mijn steun te verlenen aan een van de vele projecten tegen pesten. Dat pesten me hoe dan ook enorm tegen de borst stuit, dat lijkt mij vanzelfsprekend maar met de grote hoeveelheid vragen is het soms best lastig te kiezen aan welk initiatief je je steun verleent.

Onlangs werd ik benaderd door initiatiefneemster Esther over het project ‘Let Me Know’. Let Me Know steunt de Stichting Pesten en had een bijzondere insteek die me onmiddellijk aansprak. Dagelijks worden er heel veel mensen gepest op diverse plekken. Denk aan school, werk, op de sportclub… maar wist je bijvoorbeeld ook dat 1 op de 10 mensen in een bejaardentehuis ook gepest wordt? Vaak is het moeilijk om hulp te zoeken, om het bespreekbaar te maken. De drempel om kenbaar te maken dat jij het slachtoffer bent van pesten is vaak erg hoog. En soms gaan dingen vreselijk mis. Situaties escaleren, nog meer mensen worden gekwetst. De omgeving denkt dan vaak: ‘Had ik het maar geweten…’

Voor het project ‘Let Me Know’ is een speciaal armbandje ontwikkeld. Door het dragen van dit armbandje waarop ook de tekst ‘Let Me Know’ staat, geef je aan dat je open staat voor een goed gesprek, dat je de schouder wilt proberen te zijn die iemand die gepest wordt zo goed kan gebruiken. Zowel volwassenen als kinderen die gepest worden kunnen de dragers van het armbandje aanspreken, al is het maar een opening, een start, een klein beginnetje. Er is overigens ook een hulplijn voor als je je verhaal kwijt wilt, hulp of tips kunt gebruiken.Mensen willen graag helpen maar vaak zie je niet wat er speelt, wie er gepest wordt. Door het dragen van het bandje laat je zien dat je niet alleen tegen pesten bent maar dat je er ook wilt zijn voor degene die gepest wordt. Samen kunnen we echt een verschil gaan maken!
Want als je dag in dag uit vernederd, gepest en getreiterd wordt en niet weet bij wie je terecht kunt… Dan voel je je erg eenzaam! Het zal een groot verschil maken dat je hulp mag vragen aan de mensen die het bandje dragen. Alleen al een vriendelijke groet, een schouderklop, een vraag met “Hoe gaat het vandaag met je?”
Positieve aandacht en steun is het sleutelwoord van dit idee. Door het dragen van het bandje laten wij met elkaar aan iedereen die gepest wordt zien: “Laat het me weten, ik kan niet alles oplossen maar samen kunnen we hulp zoeken, ik ben er voor je!”


Ook ik wil uitdragen dat pesten moet stoppen en de slachtoffers er niet alleen voor staan. Ik kan niet alles oplossen, maar je staat er niet alleen voor!
Wil je dit project een hart onder de riem steken, bestel dan ook zo’n armbandje!

Op de site van Let Me Know kun je alle info vinden die je nodig hebt.
Maak ook jij het verschil?

Let Me Know! 

Groetjes,

Marco