Liveshow 2!

21 November 2014

Liveshow 2!

Vorige week werd voor het eerst de ‘Clash’ geïntroduceerd bij de liveshows van The Voice of Holland. Hierbij zetten de coaches telkens twee talenten uit hun eigen team tegenover elkaar. De talenten mogen elk twee nummers uitkiezen die zij om-en-om ten gehore brengen in zeer korte uitvoeringen.
Wij als coaches maar ook de kandidaten zijn natuurlijk al een tijdje volop bezig geweest met dit nieuwe format tijdens alle voorbereidingen maar voor het publiek is het iets totaal nieuws, dus is het altijd spannend hoe zoiets uitpakt, maar ook het publiek pakte het gelukkig erg enthousiast op!Wat deze tweede show extra bijzonder maakte is dat hij werd geopend door Julia van der Toorn, mijn finalist én winnares van het vorige seizoen. Op het moment dat ze de eerste tonen inzette van ‘Empire State of Mind’ kreeg ik meteen al een dikke laag kippenvel! Wát een stem heeft Julia en wat maakt het me trots dat ze hier een jaar later weer op dit podium staat. Julia hoefde de opening niet alleen te doen, want Abigail, Bella, MELL en O’G3NE stonden haar bij deze spectaculaire opening. Team Borsato even volop in actie, heel erg leuk!Nadat vorige week de eerste vier kandidaten van Team Borsato tegen elkaar hebben gestreden was het deze week de beurt aan Mell, Bella, Abigail en O’G3NE. De eerste Clash uit Team Borsato was die tussen Mell en Bella.Een behoorlijk gelijkwaardige clash, want beide dames beschikken over een heel eigen geluid, een unieke sound die kenmerkend voor hen als zangeres is. MELL komt uit Volendam en daar wordt muziek je met de paplepel ingegoten. Dat MELL niet door heeft hoe goed ze eigenlijk is, komt wellicht daar wel door. Ze weet niet beter, iedereen in haar omgeving maakt muziek. Maar ik ben gek op haar sound, haar rauwe randje en haar enthousiaste persoonlijkheid. Bella is heel bescheiden, geniet meer in stilte en waar de spanning oploopt en veel kandidaten dan meer aandacht vragen, blijft Bella heel rustig. Dat is een prachtige eigenschap, maar het zit ook een beetje op het randje van onverschillig. Ik miste bij Bella de noodzaak, de urgentie, die volgens mij belangrijk is om verder te komen. Haar laatste noot die mis ging heb ik haar natuurlijk al lang vergeven, dat kan iedereen gebeuren. Haar eigen geluid herken je echter door alles heen. Toch heb ik mijn punten vrij scherp weggezet. Het publiek was het overigens met mij eens, zo’n 86% van de stemmen ging naar MELL, samen met mijn meerderheid ruim genoeg om MELL te verzekeren van een plek in Liveshow 3!
Mijn tweede clash, de laatste van vanavond, was ook een zeer bijzondere. Abigail is een begenadigd zangeres die ook vanavond weer liet horen hoe sterk ze is. De zenuwen hadden hier en daar de overhand, maar het was duidelijk dat Abigail een zangeres is om rekening mee te houden. Wat ik erg aan haar bewonder is niet alleen haar stijl en klasse, maar ook dat ze zich geen seconde geintimideerd heeft gevoeld door O’G3NE die toch vaak als favorieten worden afgeschilderd. Ze zette haar tanden in haar beide songs en zette een geweldige prestatie neer.

O’G3NE is echter uniek in haar soort. Waar acts vaak bij elkaar gezocht zijn, zijn dit drie zusjes die hun hele leven lang al samen zingen. Hun bijna biometrische manier van zingen heb ik nog maar heel zelden gehoord. Juist door hun bloedband zijn ze samen zo sterk, ze kunnen overal over praten en vinden altijd overal een oplossing voor. Daarnaast zijn ze enorm flexibel, want ik heb op de laatste dag om nog een kleine wijziging gevraagd. Dat betekent drie keer samen oefenen, even aftellen en het staat. Heel bijzonder! Drie verschillende stemmen, met verschillende kleuren en karakters, net als de meiden zelf, maar samen een fantastisch geheel. Tel daar hun drive, hun toewijding, hun talent en looks bij op en je weet dat het niet de vraag is OF zij ooit iets bijzonders in de muziek gaan doen, maar vooral WANNEER. Want dat het gaat gebeuren staat als een paal boven water.
Ik heb mijn punten zorgvuldig overwogen en 30-70 gegeven, in het voordeel van O’G3NE. Het publiek was het met mij eens en gaf ongeveer dezelfde verdeling aan punten.

 Ik ben ongelofelijk trots op het hele team, en vind het jammer dat we opnieuw afscheid hebben moeten nemen van twee talenten. Volgende week, in liveshow 3, hebben alle coaches vier kandidaten dus krijgen we zestien optredens te zien. Ik kan niet wachten!
In Team Borsato zullen Rob, Sjors, MELL en O’G3NE knokken voor een plekje in de volgende liveshow… Spannend!Groetjes,

Marco