MAAN is The Voice of Holland!!!

30 January 2016

MAAN is The Voice of Holland!!!

De finale van The Voice of Holland, seizoen 6, ging ik met gemengde gevoelens in. Sowieso is een  finale retespannend en daar werk je gedurende 7 maanden met een groot team, inclusief kandidaten, naartoe. Elke coach had deze avond nog één kandidaat in de race. Ali had Brace, Anouk Jennie, Sanne stond er met Dave en ik had Maan in de finale staan. De verwachtingen van Maan waren hooggespannen maar daarnaast was er ook nog die allesverpletterende wetenschap dat dit voorlopig mijn allerlaatste Voice of Holland was. Hoewel ik de intentie heb nog eens als coach terug te komen weet je natuurlijk nooit hoe dingen uiteindelijk zullen verlopen en of die intentie ook nog echt waarheid zal worden. Zoals het er nu voorstaat was dit dus, in ieder geval voorlopig, mijn laatste.

Die wetenschap maakt toch dat je er op zo’n dag ook even wat anders in zit. Bij elke repetitie bedenk je je steeds dat dit toch echt de laatste repetitie was. Bij elke test van het licht denk je ‘Oh ja, dit was de laatste lichttest.’. De laatste keer lunchen met elkaar, het laatste diner met elkaar… Het was allemaal wel even heftig en slikken voor me maar dat we er een laatste mooie avond van gingen met elkaar, dat was zeker duidelijk. Gedurende 7 maanden ga je een heel traject in met je kandidaten. Je gaat om ze geven en als daar dan eindelijk die finale is, dan wil je natuurlijk toch ook gewoon dat ze winnen. Ik had dat met Maan ook heel sterk, na al die maanden, alle energie, het plezier dat we hadden tijdens die periode, de band die je krijgt, ik wilde dolgraag dat Maan het zou winnen omdat ik het haar uit de grond van mijn hart gunde. 
Hoe de finale ook af zou lopen, met of zonder overwinning, dat Maan van de muziek haar werk gaat maken dat is in ieder geval duidelijk. Het was haar vraagstuk ook een beetje toen ze startte aan The Blind Auditions. Ze had net haar gymnasiumdiploma op zak, twijfelde of ze nou medicijnen wilde gaan studeren of psychologie en dacht: ‘Ik neem een tussenjaar om te bekijken of er in deze muziekindustrie misschien nog een plekje voor mij is en of ik dat überhaupt leuk vind.’. Die vraag heeft ze in ieder geval helemaal kunnen beantwoorden want ja, dit is helemaal de plek waarop ze zich thuisvoelt en waarin ze verder wil! Die ervaring en die wetenschap is natuurlijk al een overwinning op zich want nu is ze zeker van wat ze wil en dat is dit!
 


Maan had goed geslapen, voelde zich fit, lekker, had er veel zin in, was goed voorbereid en dat gold voor mij ook. Hoewel ik erg verkouden ben en herstellende van een zware griep gaf de hele liveshow me zoveel adrenaline, en zeker Maan ook, dat ik klaar was voor deze allerlaatste spannende ronde. Zoals gezegd begonnen we deze avond met vier kandidaten die een te gekke opening deden. Ze zongen het nummer van John Farnham, ‘You’re the Voice’. Tijdens deze opening zongen ook een groot aantal oud-kandidaten mee, hoe leuk is dat! Het is bijna 7 maanden geleden dat The Blind Auditions startten en er kwamen ook veel filmpjes terug tijdens deze show waarin je even terug kon kijken naar The Blind Auditions, The Battles, The Knock-Outs, enzovoorts. Niet alleen heel erg leuk om te zien, maar je ziet je kandidaten ook nog eens enorm groeien in de show. 

De avond was superspannend, de kandidaten zongen zoals gebruikelijk allemaal een golden oldie, (een liedje wat ze al eens eerder in de show gedaan hadden) alle kandidaten zongen een duet en drie van de kandidaten mochten ook hun single zingen omdat er halverwege de show een kandidaat het programma zou moeten verlaten.
Maan had ‘Halo’ gekozen. Geen makkelijke keuze, want er waren zoveel liedjes die ze fantastisch gedaan had de afgelopen weken, dat er heel veel keuze was. ‘Halo’ is een liedje dat ze graag zingt en dat is natuurlijk al een prima motivatie. De staande ovatie die haar dat opleverde, het juichende publiek, gaf aan dat haar keuze fantastisch was!
 


Tijdens de uitzending werd door middel van een filmpje bekend gemaakt wie de nieuwe coach van The Voice is, wie er in mijn rode stoel zou gaan plaatsnemen. Ik ben er enorm trots op dat mijn rode stoel het volgend seizoen de plek van mijn goede en dierbare vriend Guus Meeuwis zal zijn. Guus heb ik rond mogen leiden in de studio en daar hoort even proefzitten in de rode stoel zeker bij. En dat vond ik toch best wel een dingetje hoor, dat ik die rode stoel af ga staan. Het was mijn eigen keuze, eentje waar ik voor de volle 100% achter sta maar dat wil niet zeggen dat het makkelijk is, haha. 
The Voice of Holland is een heerlijk programma om aan mee te werken en ik weet zeker dat Guus hierin helemaal op zijn plek zal zitten!

De verschillende duetten waren heel divers. Brace zong samen met Jan Smit ‘Tuintje In Mijn Hart’, Jennie zong samen met Douwe Bob ‘I’ve got You Babe’ en Dave mocht samen met Waylon zijn ‘Wicked Ways’ zingen. Ook voor het duet van Maan was ik bezig met het zoeken naar een geschikte duetpartner. Nederland is veel fantastische artiesten rijk waarvan er veel graag zouden willen zingen met een zangeres als Maan en ik wilde voor haar graag een waardige duetpartner regelen. Daarom vroeg ik aan Maan of zij een voorkeur had, met wie zij nu graag dat duet wilde zingen. Maan was echter heel duidelijk. Ze wilde alleen maar met mij zingen, dat was haar wens en als dat was wat zij wilde, daar kon daar ik alleen maar ja op zeggen! Snipverkouden, maar al moest ik bij wijze van spreken kruipend het podium op, dit duet gingen we doen! En man, wat was ik trots op Maan. Wat zong ze mijn ‘Voorbij’ geweldig en wat is het een eer naast haar op het podium te mogen staan. Het moment waarop de lijnen dicht gingen en duidelijk zou worden wie van deze vier toppers het programma moest verlaten was nu wel ijzingwekkend spannend. Brace ging door en toen Maan, mijn Maan! Dave en Jennie bleven samen staan en waar ik nooit had verwacht dat Jennie het programma voortijdig zou verlaten bleek nu wel waarheid te zijn geworden. Jennie is een fantastische zangeres die heeft bewezen dat ze echt alles kan zingen en zij was de grote favoriet voor de eindoverwinning. Dat juist zij er als eerste van de vier uit ging, verbaasde me enorm!

De single van Maan ‘Perfect World’  is van de hand van DJ Hardwell. Hardwell was na zijn deelname aan een eerdere liveshow zo onder de indruk van het talent van Maan en vond het een eer de single van Maan te mogen produceren. Het is een heel gaaf nummer geworden dat tegelijkertijd heel Maan klinkt. In de coupletjes herken je haar kwetsbare geluid. Precies dat geluid waarmee zo heel veel mensen betoveren kan terwijl in je in refreinen de onmiskenbaar de invloeden van Hardwell hoort. Je zou het misschien niet verwachten maar Maan en Hardwell vormen samen een meer dan uitstekende combinatie. Het is daardoor een vette single geworden en dat vond het publiek overduidelijk ook want wat gingen ze letterlijk uit hun plaat. Te gek!!!

Tijdens de tweede stemronde viel het doek voor Brace en weer was ik verbaasd want ook deze had ik niet aan zien komen. Nou had ik dat eigenlijk van niemand aan zien komen, haha, maar toch was ik verbaasd! Maan en Dave bleven samen over en dan wordt het wel loeispannend. Kiest Nederland voor Dave of Maan, wie mag zich The Voice of Holland noemen? Groot, heel groot was mijn vreugde toen Maan werd uitgeroepen tot The Voice of Holland. Oh man, wat ben ik blij en trots, wat heerlijk dat Maan heeft gewonnen en wat ben ik ongelooflijk, ongelooflijk blij voor haar!!!! Het was vanavond echt even een ‘Perfect World’!Wat geweldig om mijn vijf seizoenen van The Voice of Holland af te kunnen sluiten met wederom een winst. Vijf seizoenen mocht ik coach zijn en na Iris Kroes, Julia Zahra en O’G3NE is het bijzonder dat ik dit laatste seizoen af mocht sluiten met de bekroning van Maan tot Voice of Holland. Dat betekent ook nog eens dat ik van mijn vijf seizoenen voor de vierde keer als winnende coach uit de bus ben gekomen. Een mooier afscheid had ik me niet kunnen bedenken. Gefeliciteerd lieve Maan, dankjewel voor het vertrouwen dat je mij na je auditie schonk door voor mij te kiezen. Je staat nog aan het begin van je carrière en ik hoop dat die carrière een mooie lange weg zijn waarin onze wegen elkaar geregeld zullen kruisen! 

Ik ga het programma enorm missen, dat is iets dat zeker is. Ik wil iedereen van het team van The Voice ontzettend bedanken voor vijf geweldige jaren, jullie als trouwe kijkers voor het trouw afstemmen op de vrijdagavonden en wie weet, tot later!
Guus, vriend, succes!

Groetjes,

Marco

P.S. De single van Maan en Hardwell staat nu al op #1 in iTunes! Wauw!