Meevaren tijdens de Volvo Ocean Race!

15 June 2006

Meevaren tijdens de Volvo Ocean Race!

De Volvo Ocean Race is waarschijnlijk het meest extreme teamsport event ter wereld. Bij dit evenement wordt het uiterste gevergd van zowel alle deelnemers als de benodigde materialen. Men zeilt op catamarans over vier oceanen, langs vijf continenten en dat gedurende zo’n zeven maanden. Ongelofelijke omstandigheden, mijlenver verstoken van iedere vorm van hulp en dat bijna 33.000 zeemijl lang. De ultieme uitdaging, een ongeëvenaarde kick… En ik mocht een stukje meevaren op de Tommy Hilfiger boot van captain Randy Smyth! De race is afgelopen november gestart in Vigo (Spanje), en leidt via Kaapstad, Melbourne, Wellington, Rio de Janeiro, Baltimore/Annapolis, Engeland en Nederland naar eindbestemming Zweden. Afgelopen weekend waren ze in Rotterdam en tot mijn grote vreugde mocht ik plaatsnemen op één van de succesvolle en uiterst indrukwekkende boten! De Tommy Hilfigerboot lag op dat moment wat punten betreft nog aan kop en is werkelijk een prachtig exemplaar!

 

Kapitein Randy Smyth won zijn eerste zeilrace op zijn 11e, met zijn negenjarig broertje als crewlid, dus het zeilen zat hem al vroeg in het bloed. Niet alleen heeft hij twee Olympische medailles op zak, ook was hij de verantwoordelijke ‘sailing consultant’ en schipper in de films Waterworld met Kevin Costner en The Thomas Crown Affair met Pierce Brosnan. Een echte expert dus, een legende onder de kenners.

 

Hoewel er relatief weinig wind was, was het ongelofelijk spannend en een enorme belevenis om een stukje van deze grootste zeilrace ter wereld mee te mogen varen. Sterker nog, Randy was zo vriendelijk om mij het roer te geven! Ik schrok me ergens wild, maar de adrenaline nam meteen bezit van me. Het lukte me scherp aan de wind te varen en zelfs één van de dragers uit het water te liften, wat een groot gejuich opleverde. Je begrijpt dat voor een waterliefhebber als ik dit een fantastisch uitstapje was!

 

Die boten zijn werkelijk enorm, dat verwacht je misschien niet. Ze wegen zo rond de 13.000 kilo, en hebben een zeil van zo’n 775 m2, wat vergelijkbaar is met drie tennisvelden. Van de kiel tot de top is de boot 36 meter, wat je kunt zien als een flat van 12 hoog! Met een maximum snelheid van 35 knopen (64 kilometer per uur) trotseren ze weer en wind om als eerste de haven van Gothenburg (Zweden) te bereiken. Geloof me, het kleine jongetje in me kwam weer helemaal tot bloei!

Ik vond het een geweldige onderneming en ben ontzettend benieuwd welk team dit weekend in Zweden als eerste zal finishen!

 

Groetjes,

 

Kapitein Borsato!