Moederdag

09 May 2018

Moederdag

Hoe ouder ik word, hoe meer bijzonder ik het vind hoe mijn moeder het vroeger gedaan heeft. Ze heeft in haar eentje drie kinderen groot gebracht en had tegelijkertijd drie baantjes om ons gezin te onderhouden. Ik heb in mijn hele jeugd geen seconde het gevoel gehad iets tekort te komen. De liefde en energie waarmee ze ons grootbracht was onuitputtelijk. Leontine en ik zijn met zijn tweeën en wij hebben zeker toen de kinderen nog kleiner waren en ook nu nog, soms handen te kort om alles in goede banen te leiden.

Er moest er altijd wel eentje ergens gebracht of gehaald worden, zwemles of een kinderfeestje bijvoorbeeld, er moest geholpen worden met huiswerk of geoefend voor een voorstelling. Dat gold voor ons toen we jong waren net zo, en mijn moeder stond er in haar eentje voor. En nog steeds is het zo, ook al is haar arm uit de kom of krijgt ze een nieuwe heup, dat ze niet te stuiten is! De liefde die ze voor haar vak voelt en voor de mensen waar ze mee werkt blijft een voorbeeld. Ik zou niet staan waar ik nu sta zonder de liefde, aandacht, warmte en toewijding die mijn moeder mijn hele jeugd, maar ook nu nog, aan mij en mijn gezin geeft. Zo was ze afgelopen week nog mee naar de tour in Nijmegen. Super gezellig en vol tomeloze energie. Wat een inspirerende vrouw!

En dat geldt ook voor de moeder van mijn kinderen. Ik wist vanaf de dag dat mijn hart sneller klopte voor Leontine dat ze de moeder van mijn kinderen zou worden en ook dat ze een geweldige moeder zou zijn. En dat is ze ook echt. Ze is lief, betrokken, geduldig, neemt ze serieus en alles is bespreekbaar. Ze is een moeder uit duizenden!
Deze maand is het tevens een jaar geleden dat mijn schoonmoeder Ria veel te vroeg kwam te overlijden. Ik heb Ria leren kennen als een heel bijzondere vrouw en ik mis haar humor en haar eerlijkheid nog elke dag.

Ik ben Ria ongelooflijk dankbaar dat zij met haar Leo mijn Leontine een stabiele en liefdevolle jeugd heeft gegeven. Hoewel ik Leo zelf niet gekend heb, heb ik gezien hoe Ria met Leontine omging en alles deed wat in haar mogelijkheden lag om Leontine gelukkig te maken. En ik zie Ria terug in de ogen van haar dochter, de ogen van mijn vrouw. Ria wordt levend gehouden door de vele verhalen en gesprekken die we nog dagelijks over haar voeren. Op Moederdag sta ik stil bij de moeder die mij grootgebracht heeft en de moeder die ervoor gezorgd heeft dat ik de liefste vrouw ter wereld kon huwen. Ook sta ik stil bij iedereen die niet in de gelukkige omstandigheid is geweest een liefdevolle moeder te hebben of zo verlangt naar het moederschap. Vroeger was Moederdag de dag waarop je je moeder verwende met zelfgemaakte tekeningen en knutselwerkjes. Tegenwoordig staat Moederdag voor mij vooral voor dankbaarheid. Voor wat er was, voor wat er is, en hopelijk nog heel lang zal zijn.

Heb, ben of ken jij een moeder(figuur) die zondag best een beetje extra in het zonnetje gezet mag worden?
Kijk dan welke titel van een van mijn liedjes je kunt maken van de vetgedrukte roze letters in dit artikel.
Mail deze titel inclusief de NAAM & ADRES van de moeder in kwestie naar info@borsato-fanclub.nl en wie weet wordt de dame van jouw keuze dan een beetje extra verwend!


Liefs,

Marco