Op naar de finale!

13 April 2018

Op naar de finale!

Na de zeer spannende vijf Blind Auditions-rondes, waarbij ik soms alles uit de kast moest trekken om de geweldige talenten voor mij te winnen heb ik mijn Team Borsato compleet! Een heerlijk enthousiast cluppie, dat toevallig ook nog uit alleen maar meiden bestaat, haha! Ik ben ontzettend trots op ‘mijn meiden’ en samen werken we hard om het beste in zang en performance naar boven te halen .

De groei te zien gedurende de afgelopen maanden, het streven om te verbeteren en het enthousiasme waarmee de meiden aan de slag gingen, is een inspiratiebron. Het is fantastisch om deze kids te coachen en te kijken waar ik wat kan bijsturen en waar ieders sterke en soms minder sterke punten liggen. De sterke punten geven zelfvertrouwen, en met de mindere punten gingen we aan de slag zodat ze daarin ook zelfverzekerder werden, Zodat ze ontspannen en zichzelf kunnen zijn op het podium en een goede performance neer kunnen zetten. Nou moet ik erbij zeggen dat Babette Labeij en haar team hierin ook echt onmisbaar is, zij weet precies wat deze meiden nodig hebben en kan dat ook altijd weer bieden, heel knap!

The Battles uitkiezen is altijd een flinke klus. Wie tegen wie, welk lied, we moeten rekening houden met toonsoorten, hoort er een dansje bij, in welke outfit voelen ze zich comfortabel? Na lang schaven, nummers nog eens beluisteren van The Blind Auditions en heel veel notities zijn we daar uit gekomen!

Het Team heeft laten zien wat ze geleerd hebben en ik moest uit elke Battle kiezen wie meeging naar de Sing Off. Niet mijn favoriete onderdeel, want ieder doet zijn uiterste best en zelfs na zoveel seizoenen vind ik het telkens weer lastig. Vaak denkt men dat ik het al weet voordat de Battle heeft plaatsgevonden, maar dat is niet zo. Soms stijgt iemand ineens tijdens de Battle boven zichzelf uit en soms gaat het juist mis. Op zo’n moment is dat voor mij ook een verrassende ontwikkeling waardoor een keuze nog lastiger wordt.

Er waren vier Battles in mijn team de afgelopen twee weken. Rosalyn, Karlijn en Eline zongen ‘What About Us’ driestemmig, kneitergoed en op het moment dat ze de hoogte in gingen pakten ze alle drie flink uit. Rosalyn gaat open als een bloem, prachtig om te zien en horen! Eline heeft ongelooflijk veel warmte en nuance in haar stem en Karlijn trapt het ‘gaspedaal’ helemaal in als ze de mogelijkheid heeft!
‘De Sleutel’, een Nederlandse versie van Ilse DeLange haar bijzondere ‘Miracle’, werd door Kiya, Madelief en Yosina fantastisch neergezet! Kiya verraste me opnieuw met haar mooie vibrato, een stem om van te houden. De manier waarop Madelief de tekst behandelt en zingt, het plezier, knalt van haar af. Wat een talent! De waardigheid en de rust van Yosina waarmee zingt is heel erg knap. En wát een mooie stem!


Baukje, Myron en Cyanne streden met ‘Mama’ tegen elkaar. Baukje is enorm gegroeid en stond er met flair. Hetzelfde geldt voor Myron, ik ben erg onder de indruk van haar. Wie ook een mooie prestatie leverde is Cyanne, ze ontspande steeds meer. Heel imposante battle!
‘You’ll Be In My Heart’ zal nooit meer hetzelfde klinken nadat Emma, Jazz en Anne deze song zongen. Emma deed het zo goed en moet vooral deze groei vasthouden, als Jazz met een lach zingt, klinkt het mooi open en Anne gaat meteen ‘aan’ als ze zingt, ze pakt haar plek.
Ik ben zo ongelofelijk apetrots op al deze meiden!

Voor zowel Karlijn, Anne als Cyanne geldt dat als dit vak, het vak is wat zij later willen uitoefenen ik hier geen enkel probleem voorzie. Zij hebben voldoende talent om in de muziek geschiedenis te kunnen schrijven. Gisteren hebben ze ook laten zien dat ze alle vier finale waardig zijn! Maar Yosina maakte iets in mij los met haar zang wat ik nog niet eerder op deze manier gevoeld heb. En daardoor was het dit keer een iets minder moeilijke beslissing zonder de andere drie meiden op wat voor manier ook te kort te doen.Muziek is emotie en is een kwestie van smaak. Het is gebruikelijk dat Nederland op vrijdagavond in zijn eigen coach stoel gaat zitten, maar was nog nooit eerder zo eensgezind over welke kandidaat ik naar de finale moest nemen. Social media ontplofte en de naam Yosina was zelfs even trending!
Ik ga met Yosina vol zelfvertrouwen naar de finale!Maar ook voor nu geldt, eens Team Borsato altijd Team Borsato… Dus dat we elkaar hoe dan ook blijven zien is duidelijk!
De finale is aankomende vrijdag 20 april op RTL4 om 20.30 uur te zien.
Kijken jullie ook?Groetjes,

Trotse coach Marco