Opening Rembrandtjaar

01 February 2019

Opening Rembrandtjaar

Het is 350 jaar geleden dat de grootste schilder van Nederland, Rembrandt van Rijn, overleed en daarom is 2019 uitgeroepen tot het Rembrandtjaar. Rembrandt leefde in de zogeheten ‘Gouden Eeuw’, een tijd vol rijkdom en is bekend geworden door zijn kunstwerken. Eén van zijn beroemdste schilderijen ‘De Nachtwacht’ is bij eenieder wel bekend.

Eerder deze week werd het themajaar ‘Rembrandt en de Gouden Eeuw 2019’ door Prinses Beatrix geopend in het Mauritshuis in Den Haag. Op zaterdag 2 februari wordt het uitgebreid gevierd met een straatfestival in de Jodenbreestraat in Amsterdam. Dit is de straat waar Rembrandt van Rijn bijna twintig jaar heeft gewoond en in zijn woning ook zijn schilderatelier had. Op dezelfde plek is, sinds ruim honderd jaar, het museum Het Rembrandthuis gevestigd. Voor wie meer over het leven van deze schilder wil ontdekken zijn er gedurende dit jaar in diverse musea, zoals bijvoorbeeld het Fries Museum, het Rijksmuseum, Museum de Lakenhal, het Mauritshuis en het Rembrandhuis, speciale tentoonstellingen te bezichtigen.

De NOS zendt een programma uit, waarin wordt gesproken over het leven van Rembrandt, zijn schilderijen en de tentoonstellingen. Het programma wordt gepresenteerd door Annechien van Steenhuizen. Zij gaat in gesprek met Nederlanders voor wie Rembrandt een bijzondere betekenis heeft. Zo werkt Simone van der Vlugt aan een historische roman over Geertje Dircx. Geertje was de oppas met wie de schilder een gedoemde relatie had. Fotografe Carla van de Puttelaar maakt vrouwelijke naaktportretten in de stijl van Rembrandt. Ook ik ben gevolgd voor dit programma, omdat voor mij Rembrandt een grote inspiratiebron is tijdens het fotograferen. Om een goede foto te maken moet je met veel factoren rekening houden en ik laat me leiden door de lichtinval, die ook voor Rembrandt zo belangrijk was. 
 
De opening van het Rembrandtjaar 2019 wordt op zaterdag 2 februari op NPO 1 van 21.35 uur tot 22.20 uur uitgezonden. 

Groetjes,

Marco