Opening Revalidatie Expertise Centrum voor Muziek en Dans

08 March 2019

Opening Revalidatie Expertise Centrum voor Muziek en Dans

Dat muziek beoefenen ook topsport is realiseren mensen zich vaak niet en wanneer je je lichamelijk niet voldoende voorbereidt kan je dan ook blessures oplopen, die vergelijkbaar zijn met sportblessures. Voor een nieuwe concertreeks probeer ik er dan ook altijd voor te zorgen dat mijn conditie op peil is. Naast mijn stem, die in conditie moet zijn, is het ook belangrijk dat ik voldoende longcapaciteit heb. Wanneer ik bijvoorbeeld met zingen een lange uithaal wil maken, moet ik mijn borstkas goed kunnen uitzetten om die uithaal te kunnen halen. Tijdens een training werk ik dan ook aan de rekbaarheid van mijn longen. Te weinig ademsteun valt onder de noemer muziekblessure.

Bij Revalidatie Friesland wordt al 40 jaar met muziek en dans gewerkt en in het afgelopen jaar bestond de poli voor musici 20 jaar. Er is dus veel expertise op het gebied van Muziek en Dans en dat wordt steeds verder ontwikkeld. Op 24 april zal het Revalidatie Expertise Centrum voor Muziek en Dans (RECMD) worden geopend, een uniek expertisecentrum met kennis over de werking en toepassing van muziek en dans in de geneeskunde. Dit centrum is gespecialiseerd in de behandeling van geblesseerde musici en dansers, maar heeft ook therapieën ontwikkeld voor volwassenen en kinderen met een beperking, die willen musiceren.

Wist je dat 1 op de 10 kinderen in Nederland, met een lichamelijke en/of psychologische beperking, ook graag een muziekinstrument wil leren bespelen of lekker kunnen zingen? Ouders en kind weten vaak niet dat er heel veel mogelijk is. En artsen, therapeuten en muziekscholen weten ook niet waar je met dit soort vragen terecht kunt. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te geven van het belang van muziek en dans voor de mensheid.
Wist je daarnaast dat je met één hand kan leren viool spelen? En dat er in Nederland maar liefst twee miljoen mensen zijn, die zelf iets met muziek doen? Dat is 1 op de 10 mensen! Veel van deze mensen worden gehinderd door allerlei kwalen. Bij professionele musici/zangers heeft meer dan 70% zoveel klachten dat ze regelmatig niet kunnen optreden of zelfs een carrière moeten stoppen. Net als in de (top)sport is dan veel kennis nodig bij artsen en therapeuten hoe je dat moet begeleiden.
Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs voor de therapeutische werking van muziek en dans in de revalidatie bij verschillende problematiek. Bij revalidatie en muziek gaat het niet alleen om geblesseerde musici, meervoudige complexe letsels (bijv. door ongeluk), kinderen met spasticiteit en/of autisme etc. Maar ook kan je met muziek iemand, die een beroerte heeft gehad, weer aan het praten krijgen en met een aangepaste vorm van dansen, motorische training, kunnen mensen met Parkinson weer een sociaal leven, met een betere loopfunctie, terugkrijgen. Muziek kan dus een heel belangrijke rol spelen. Ook blijkt dat mensen deze therapievormen enorm waarderen.
Toepassing van muziek en dans binnen de revalidatiegeneeskunde staat nog in de kinderschoenen, maar om daar structureel verandering in te brengen is nu het Revalidatie Expertise Centrum voor Muziek en Dans opgericht.

(Muziek)revalidatiearts en muzikant Kees Hein Woldendorp hoopt op 24 april te promoveren op zijn onderzoek “Musculoskeletal complaints & Motor functions in Musicians”. Op diezelfde dag wordt er ook een congres gehouden over revalidatie en muziek. Wil je dit graag bijwonen dan vind je alle informatie via de website van Revalidatie Friesland

Groetjes,

Marco