Photoshoot met Marcha!

16 July 2011

Photoshoot met Marcha!

Een paar weken geleden vond alweer de vierde photoshoot plaats die ik met een fan heb gedaan! Op deze shoot konden bezoekers van de fanclubdag van 2010 kans maken. Fotograferen is naast duiken mijn grote hobby en hoewel ik als fotograaf nog volop in ontwikkeling ben leer ik door deze photoshoots ook steeds meer. Daarnaast is het behalve een zeer gewilde prijs op de fanclubdag ook nog eens erg leuk om met een dankbaar onderwerp als een fan te mogen werken en iemand op een mooie manier te portretteren. Het is voor de fan vaak een leuke dag, want je leert elkaar beter en op een andere manier kennen en ik vind het niet alleen heel leerzaam maar ook heel erg leuk!

Deze shoot hield ik met Marcha en het ligt erg voor de hand te zeggen dat ik voor Marcha heb gekozen omdat ze mooi is. Natuurlijk is ze dat ook, dat valt zeker niet te ontkennen maar wat voor mij veel belangrijker is bij een photoshoot: ze is comfortabel met zichzelf en durft zich vrij voor de camera te bewegen. Je kunt nog zo mooi zijn maar als die laatste twee factoren ontbreken is het eigenlijk onmogelijk een goede photoshoot te doen.
Dat Marcha zich vrij voor de camera durfde te bewegen zag ik aan het filmpje dat ze op de fanclubdag had opgenomen. Om een photoshoot met mij te winnen hadden we op de fanclubdag van 2010 een set gemaakt waar iedereen in een kort filmpje zichzelf kon introduceren en mij kon laten zien waarom juist zij deze photoshoot moesten winnen. Het voordeel van deze filmpjes was dat ik een goed beeld kreeg, dat ik kon zien hoe iemand bewoog, hoe de expressie op zijn of haar gezicht is maar ook of men zich vrij voor de camera durfde te bewegen. Bij Marcha waren al deze factoren aanwezig en dat maakte dat ik haar voor deze shoot koos. Marcha is kapper en visagiste, was al eens met ons op pad geweest om eerdere modellen voor te bereiden op de shoot, dus een onbekende was ze niet. Daarnaast gaf Marcha in haar filmpje al aan dat ze een fashionshoot wilde doen en omdat ook ik weer een ander soort shoot wilde doen dan de eerdere shoots was mijn keuze snel gemaakt.

Voordat het daadwerkelijk tot een photoshoot komt zit er al het één en ander aan voorbereiding aan vast. Zowel Marcha als ik hadden onze ideeën over de invulling van de shoot en beiden zijn we voorbeelden gaan zoeken van wat we wilden. Er werden foto’s uitgewisseld van poses, kleding, locaties. Natuurlijk ben ik ook gaan kijken voor mooie locaties. Niet alleen het prachtige Henschotermeer maar ook een oude vervallen schuur en een skatebaan stonden op ons lijstje. Het Henschotermeer is een bekend natuurgebied met water, bomen, strand, bruggetjes en boomstammen waar je een prachtige shoot kunt houden. 

Als ik een dag met fotograferen bezig ben en de beelden in het klein op het schermpje van mijn camera terugzie geeft me dat altijd meteen weer extra inspiratie. Net de juiste lichtinval, de juiste blik, houding of een prachtige locatie als het Henschotermeer kunnen prachtige plaatjes opleveren. Toch was het lastig fotograferen omdat het somber was die dag, veel bewolking en af en toe een spatje regen. Dat maakt ook de uitdaging altijd zo groot: met de middelen die je hebt een maximaal haalbare schieten!

De fotos met Marcha zijn prachtig geworden en ook over deze shoot ben ik dus zeer tevreden. Bij thuiskomst zie ik altijd wel dingen die ik een volgende keer anders wil doen, of juist opnieuw. Instellingen op de camera die een speciaal effect geven of een compositie of uitsnede waar ik (niet zo) enthousiast over ben. De ‘score’ met goede foto’s is echter heel hoog, dat is natuurlijk geweldig. Marcha heeft de foto’s inmiddels ook ontvangen en behalve dat zij een collectie bijzondere foto’s heeft, gaf ze zelf aan dat ze ‘de dag van haar leven’ heeft gehad! We zijn door gegaan tot het laatste zonnestraaltje verdwenen was, zo leuk vonden we het allebei!  

Lijkt het jou ook interessant om eens een photoshoot met mij te doen? Zorg dan dat je op de fanclubdag op 18 september a.s. zult zijn want dan geven we weer een shoot weg! Ik vind het geweldig om een hele dag met mijn hobby bezig te kunnen zijn, te leren en fouten te maken, te oefenen en te groeien in de fotografie. Geen model is zo geduldig als een fan, dat ik iemand zo blij kan maken met een dagje samen fotograferen is een extra kers op deze geweldige taart!

Groetjes,

Marco