Spotify

16 September 2015

Spotify

De muziekindustrie verandert voortdurend. Als ik vroeger een liedje op wilde nemen had ik daar een cassettebandje voor nodig. Ik zat net zo lang bij de radio te wachten tot het bewuste liedje werd gedraaid om vervolgens op ‘REC’ en ‘PLAY’ tegelijk te drukken zodat het opnam. Vervolgens was het een hele kunst om het voor elkaar te krijgen dat de diskjockey niet door je opname praatte.
Na het tijdperk van de singles en LP’s volgden de CD’s en DVD’s, een hele evolutie! Zeker voor artiesten was dit een enorme omschakeling. Mijn eerste platen zijn zowel op LP, cassettebandje als CD verschenen.
Momenteel is er wederom een muzikale evolutie aan het plaatsvinden: het wordt steeds gebruikelijker om digitaal muziek te luisteren. Via iTunes bijvoorbeeld of het steeds populairder wordende Spotify.
 
Spotify is met meer dan 60 miljoen gebruikers wereldwijd de meest populaire streaming dienst. ‘Streamen’ betekent dat je liedjes niet daadwerkelijk stuk voor stuk downloadt maar gewoon afspeelt,. Je kunt het vergelijken met het bekijken van een YouTube filmpje of het luisteren naar online radio.
Een voordeel hiervan is dat je je geheugen op je smartphone niet zo snel vol raakt met liedjes, aangezien je ze via Spotify niet hoeft te downloaden. Het kan overigens wel, bij een premium account kun je nummers ook downloaden en offline beluisteren, en dat is natuurlijk ook weer erg handig als je onderweg bent, in het vliegtuig zit of in het buitenland bent.
 


Je kunt binnen Spotify op artiest of album zoeken of op genre of stemming. Ook kun je zelf afspeellijsten samenstellen of bestaande afspeellijsten beluisteren. Zo is er rondom mijn documentaire bijvoorbeeld een speciale afspeellijst gemaakt met daarin alle nummers die in de afleveringen voorkwamen en bestaat er ook een ‘Symphonica In Rosso’ playlist met daarin de mooiste liedjes van alle edities van SIR.
 
Spotify kun je als app downloaden op je telefoon maar het is ook beschikbaar voor je computer, laptop of tablet.

Via deze link kun je Spotify in de appstore downloaden.
Hier vind je de versie voor je PC. 

Je kunt mij ook volgen op Spotify via deze link.

Met de onbetaalde versie heb je toegang tot alle muziek en playlists die je op shuffle kunt beluisteren. Met het premium account kun je alle nummers advertentievrij en on demand luisteren. Tevens heb je zoals eerder genoemd bij het premium account ook de mogelijkheid om de nummers te downloaden zodat je ze ook offline kunt beluisteren.
 
Een premium account kost €9,99 per maand en kun je opzeggen wanneer jij dat wilt. Spotify geeft je overigens de mogelijkheid om het dertig dagen gratis uit te proberen. Als je het nog niet hebt zou ik het zeker doen! 

Koop jij nog fysieke albums of download je je muziek alleen nog maar? 
Maak je afspeellijsten of luister je de liedjes in de volgorde van het album?
Daar ben ik heel nieuwsgierig naar!

Groetjes,

Marco.