Staande Ovatie in Cannes!

25 May 2009

Staande Ovatie in Cannes!

Eigenlijk sta ik nog altijd een beetje te trillen op mijn benen van alle indrukken van afgelopen week! De 62e editie van het Film Festival van Cannes is er voor mij een geworden die ik nooit meer zal vergeten! De film The Silent Army, de titel die de film Wit Licht in het buitenland heeft gekregen werd hier vertoond, iets wat buitengewoon bijzonder is!

De film Wit Licht is geselecteerd voor dit festival uit meer dan 5000 films. Bij de viewing waren erg veel filmdistributeurs aanwezig, maar uiteraard ook erg veel internationale pers. Hoewel ik The Silent Army inmiddels al had gezien, werd ik opnieuw de film ingezogen. Toch keek ik af en toe om me heen en zag iedereen in opperste concentratie naar het doek kijken. Ik kan niet uit leggen hoe spannend zoiets is! Pas toen de aftiteling in beeld kwam durfde ik weer adem te halen, zo leek het. Het applaus wat toen klonk was oorverdovend! Iedereen stond op en het applaus hield minutenlang aan! 

(c) Sven Hoogerhuis / All Acces

Hier kijken ze sec naar de film en hebben ze geen last van vooroordelen ten aanzien van mij als zanger of initiatiefnemer. Dat maakt dat mensen een objectief beeld krijgen van de film. Dat er een minutenlang durende staande ovatie kwam doet me meer dan goed. Niet alleen omdat we dachten een bijzondere film te hebben gemaakt en we met de vertoning in de categorie Un Certain Regard (welke als doel heeft talent te erkennen en innovatieve en opmerkelijke speelfilms te stimuleren) erkenning krijgen, maar ook omdat we de 250.000 kindsoldaten die vandaag de dag nog altijd ingezet worden in conflicten over de hele wereld, een stem wilden geven. Die stem hebben ze gekregen, de hele filmminnende wereld zat afgelopen week immers in Cannes waaronder 1200 filmcritici!

’s Avonds liepen we opnieuw over de Rode Loper, maar nu als gast. We werden officieel aangekondigd, zowel de naam van de film als die van alle acteurs, de regisseur, producers etc werden genoemd. Abby, Mieke, Kon, Andrew, Thomas, Jean, Leontine en ik, liepen over dat wereldberoemde Tapis Rouge!

Na elke naam klonk er een luidkeels applaus!

De hele stad ademde film, de kroeg, het restaurant.

Iedereen praat over film! Het was fantastisch. En natuurlijk heel anders dan mijn wereld, maar prachtig om een keer mee te maken.

Je staat er van te voren niet echt bij stil, maar  doordat de film nu op Cannes draait worden we door zoveel landen benaderd, om op verschillende andere festivals acte de présanse te geven.

En de kans dat hij nu in meerdere landen gaat draaien wordt met de dag groter, zeker nu de film zo goed gevallen is in Cannes.  Wat voor mij persoonlijke fantastisch is om te zien, is dat het hier om de inhoud gaat en niet om welke poppetje welke rol speelt. Het accent is verlegd naar de film in plaats van naar mij.

Dat is natuurlijk geweldig! Men is bezig met het verhaal wat we wilden vertellen, dat is hartverwarmend.

(c) Sven Hoogerhuis / All Acces

We zijn meer dan twee jaar bezig geweest met dit project. Van de Synopsis van Sandra Nagtzaam, het schrijven van het script door Jean van de Velde, de castings om de acteurs en actrices bij elkaar te krijgen, acteerlessen, repetities en natuurlijk maandenlang in Afrika voor het opnemen van de film. Het was een intensieve en indrukwekkende periode die ik nooit meer zal vergeten!

In Cannes viel alles op zijn plaats.

Zoals ik al eerder zei: het was de kers op de taart, al leek de kers misschien nog wel groter dan de taart!

Groetjes,

Marco

The Silent Army

Directed by Jean van de Velde
Produced by Paul Brinks

Chris Brouwer

Richard Claus

Written by Jean van de Velde (screenplay)

Sandra Nagtzaam (plotline)

Starring Marco Borsato – Eduard Zuiderwijk Abby Mukiibi Nkaaga – Obeke

Andrew Kintu – Abu

Thekla Reuten – Valerie

Ricky Koole – Anna Zuiderwijk

Siebe Schooneveld – Thomas Zuiderwijk

Peter van den Begin – François Lama

Mieke Lawino Okelo – Ama

Sam Okelo – Abu’s vader

Kaya Kagimu – Mafillu, Abu’s moeder

Frederick Mpuuga – Rocky Five

Adrian Galley – Ruud van Kalenberg

Cinematography Theo van de Sande
Distributed by Independent Films
Release date 11 december 2008 / 22 mei 2009
Running time 120 minuten
Language Engels, Nederlands, Swahili