Stichting Kind en Brandwond

29 December 2009

Stichting Kind en Brandwond

Sinds de brand in Volendam kom ik met enige regelmaat in het Brandwondencentrum in Groningen en ook eerder dit jaar was ik er te gast. Iedere keer dat ik het Brandwondencentrum bezoek ben ik zeer onder de indruk van de verhalen van de brandwondenslachtoffers, de artsen en het verplegend personeel en hun verhalen raken me.

Juist in deze periode van het jaar, waarin we het huis gezellig maken met kaarsen, de vuurwerkverkoop inmiddels gestart is en we er eigenlijk vaak niet eens bij nadenken dat we misschien wel zeer brandbare kleding dragen, wil ik jullie er toch op wijzen dat een ongeluk in een klein, heel klein hoekje zit.

Ik heb in Groningen kennis gemaakt met mensen waarbij dat ongeluk inderdaad in een klein hoekje zat. Vaak was het een schijnbaar klein ongelukje dat leidde tot zeer zware brandwonden, levenslange pijn en verminking. Een moment van onachtzaamheid kan je leven veranderen en vaak ook het leven van anderen in je naaste omgeving of, zoals bijvoorbeeld bij vuurwerk, ook van omstanders.

Nadat ik onderstaand artikel van de Stichting Kind en Brandwond las en de ervaringen die ik in Groningen heb opgedaan wil ik jullie hier toch nog extra op wijzen. Juist omdat zoveel brandwonden makkelijk zijn te voorkomen en juist omdat vaak kinderen het slachtoffer zijn van brandwonden. Deze Stichting heeft een website welke je kunt vinden onder www.kindenbrandwond.nl .

“De feestdagen in December zorgen al jaren voor traditionele drukte in de brandwondencentra. Hoewelwe normaalgesproken tradities zeer waarderen, hopen de vrijwilligers van Kind en Brandwond dit jaar een einde te maken aan deze traditie van extra veel brandwondenslachtoffers in de maand december. De kerstdagen zijn echter helaas traditioneel druk.

‘Pyjama kleuter vat vlam door kaars. Steekvlam treft tiener na bijvullen gourmetbrander met spiritus. Jas vat vlam door verdwaalde vuurpijl. Steekvlam treft kinderen bij aansteken van de gelhaard. Kinderen ernstig gewond bij brand in woning door omvallende kaars. Pan met heet oliebollenvet valt over kind.’

Dit zijn helaas de krantenkoppen van artikelen die we de afgelopen jaren in de krant lazen.

De feestdagen zorgen helaas maar al te vaak voor veel ellende. Zo kopen we vaak de meest brandbare feestkleding voor onze kinderen, gebruiken we ineens tafellakens waar de kleintjes aan kunnen trekken. Iedereen komt bij elkaar en iedereen denkt dat de ander oplet en dan in een onbewaakt ogenblik is het oplopen van brandwonden zo gebeurd.

Natuurlijk niet te vergeten dat het hele jaar door brandwondenslachtoffers worden behandeld in de drie brandwondencentra. Ruim 40% daarvan zijn kinderen.

De headlines ‘Kind raakt gewond door hete thee, Kind loopt ernstige brandwonden op door het omtrekken van de waterkoker’, lezen we niet terug in de krant maar is wel bijna dagelijks de realiteit op de brandwondencentra. Met de feestdagen komen daar de hete soep, de hete ragout en het vet van de oliebollen nog bij. En dan noemen we nog niet eens de vuurkorven, het carbitschieten en het vuurwerk!”

Houd dit artikel in je hoofd, let op met wat je doet en wees alsjeblieft voorzichtig met het afsteken van vuurwerk. Laten we er met zijn allen door wat meer oplettendheid voor zorgen dat de brandwondencentra in Nederland de komende, voor hen vaak extreem drukke dagen, eens in wat meer rust door kunnen brengen.

Groeten,

Marco