Stichting Nikai 4 Life!

20 August 2018

Stichting Nikai 4 Life!

Je bent 11 jaar en omarmt het leven. Van alles wat er op je pad komt geniet je en pak je aan. Je bent nieuwsgierig en leergierig, maar bovenal ben je heel sportief! Je bent zo getalenteerd dat je in je jonge leven al NK finales hebt behaald in het turnen en kanoën. Sterker nog, bij het kanoën ben je Nederlands kampioen op alle afstanden. Je bent vastbesloten om naar de Olympische Spelen te gaan. Dit is wat Nikai was. Nikai genoot volop van het leven, samen met zijn broer Jessin. Deze twee jongens waren onafscheidelijk.
 
Begin 2017 was Nikai samen met zijn broer en ouders op wintersport, skiën en snowboarden was namelijk een grote hobby van hen, toen het noodlot toe sloeg. Nikai klaagde over buikpijn en dit was voor hem heel ongewoon. Hij klaagde nooit, had nooit wat en nu wilde hij zelfs niet skiën of snowboarden. En dit was heel verontrustend voor zijn ouders want Nikai en niet sporten dat was wat absoluut niet samen kon. Drie dagen later terug in Nederland vertrouwde de arts het niet helemaal en kwam de diagnose kanker. Rhabdoïde kinderkanker een zeldzame en tevens uiterst agressieve vorm van kanker. Helaas is de kanker uitgezaaid en is de overlevingskans minder dan 10%. Het leven van de familie Kroes staat op zijn kop, dit is niet te bevatten, zo jong, zo gezond…
 
Nikai vecht keihard tegen zijn ziekte, met zijn broer Jessin aan zijn zijde, die niet van Nikai zijn ziektebed afwijkt. In de maanden die volgen zijn er ups en downs tot dat het december wordt en de hoop wordt opgegeven. Op maandag 4 december om 22.05 uur overlijdt Nikai in het bijzijn van zijn ouders en geliefde broer. Nikai mocht maar 12 jaar worden. 


 
Ter nagedachtenis aan het overlijden van hun zoon en broertje, heeft Jessin een filmpje gemaakt van zijn herinneringen van de laatste levensmaanden van Nikai waarin hij zijn gevoel en onmacht in kon uiten. Een heel indrukwekkend filmpje met foto’s op het nummer ‘Verlies’.

Ruim 6 maanden na het overlijden van Nikai hebben zijn ouders en broer Jessin een stichting opgericht, Stichting Nikai 4 Life. De Stichting streeft naar verhoging van de genezingskans van kinderkanker in het algemeen en die van rhabdoïde tumoren in het bijzonder. De genezingskansen van rhabdoïde tumoren kinderkanker zijn schrikbarend laag! Kinderen met deze vorm van kanker hebben een hele slechte prognose. De genezingskansen moeten dus omhoog! Hiervoor is heel veel onderzoek nodig en onderzoek kost geld.
 
In één van de vele ziekenhuizen waar Nikai is geweest kreeg hij een focusvogel aangeboden. Dit omdat ze dan tijdens sommige handelingen (prikken, infuus inbrengen etc) meer op de vogel letten (balanceren op de vinger) dan op de medische handeling. Dit vond Nikai erg grappig en de familie heeft er een aantal aangeschaft die Nikai heeft weg gegeven aan andere kinderen. Nu staat de focusvogel als symbool voor de stichting, mede omdat alles wat Nikai deed, hij met enorm veel plezier en met de vrijheid van een vogel deed.
 
Wil jij Stichting Nikai 4 Life steunen en Nikai’s zoektocht naar “Ik hoop dat dit medicijn wel werkt” voortzetten? Dat kan op diverse manieren. Namelijk als donateur, door een actie te starten of wellicht wil je wel een focusvogel of weet je iemand die zo’n vogel wel heel goed kan gebruiken?
Elke bijdrage is bij Stichting Nikai 4 Life meer dan welkom!

Groetjes,

Marco