The Battles!

31 March 2017

The Battles!

Na de Blind Auditions rust op mij een belangrijke maar ook ingewikkelde taak: het samenstellen van de The Battles! Wie zet ik tegen wie? Het betekende gedurende langere tijd de auditities terugkijken, andere ingezongen liedjes beluisteren, opschrijven en doorstrepen, toch weer opschrijven en soms toch ook weer doorstrepen tot ik de ideale combinatie gevonden had. Vol zelfvertrouwen ben ik naar de opnamen van de bekendmaking gegaan. The Battles bekendmaken mocht ik in een geweldige locatie doen, namelijk in Fort IJmuiden. In dit historische Fort wat gebouwd werd in 1881 voor de verdediging van Amsterdam, en ook op de Unesco Werelderfgoedlijst staat, ontving ik mijn kandidaten. We zijn met een razendsnelle ribboot naar het eiland gebracht waar het fort zich bevindt. Dat is al een avontuur op zich, haha! In dit prachtige fort waar je kan dwalen in ondergrondse gangen en tunnels van de bunkers, is de geschiedenis van vroeger nog voelbaar. Het is een superspannende locatie en lekker avontuurlijk. Een mooie plek om de kandidaten toe te spreken en ze te vragen om in The Battles het beste van zichzelf te laten zien! The Battles is tenslotte een superspannende ronde waarbij je met zijn drieën hetzelfde liedje zingt, en waarvan er maar slechts één door gaat naar de Sing Off. Maar het is vooral net als het fort zelf een spannend avontuur, waarbij het meedoen en ervan genieten bijna belangrijker is dan het winnen!
Door diverse spellen zoals schat zoeken met een echte kaart of je behendigheid laten zien op een hoge evenwichtsbalk heb ik de teams bekend laten maken door de kandidaten zelf. Uiteindelijk werden het vijf teams van ieder drie personen.
 


Vervolgens hebben we de The Battles gerepeteerd en uiteindelijk ook opgenomen in The Sugarfactory. Het was ongelofelijk spannend, en zo leuk als het zijn van coach van The Voice Kids is, zo ongelofelijk lastig is deze fase van de competitie. Ik moest namelijk na vijf Battles de beslissing nemen wie er door gingen naar de Sing Off. En geloof mij, het ligt allemaal zo dicht bij elkaar, iedere kandidaat heeft zijn eigen talent. Soms denken mensen dat alles al vast ligt tijdens de opnamen maar niets is minder waar. Ik beslis op dat specifieke moment wie de winnaar van de Battle wordt en dat kan iemand anders zijn dan ik soms vantevoren had vermoed. Er zijn kandidaten die zich tijdens de repetities heerlijk ontspannen voelen en dan beter presteren dan live met publiek. Je hebt ook kandidaten die tijdens de repetities het prima doen maar live, met publiek, een extra dimensie voelen ofzo, en opeens boven zichzelf uitstijgen. Je weet nooit hoe iemand reageert, dat maakt het ook zo spannend!Maar na de vijf battles had ik vijf winnaars over. Vijf kandidaten voor de Sing Off en die mochten vervolgens allemaal nog een keer het liedje laten horen wat ze bij hun auditie hebben gedaan. Ik kon duidelijk zien en horen dat ze stappen hebben gemaakt en duidelijk gegroeid zijn. Wat een te gekke uitvoeringen gaven ze! En uiteindelijk moest ik er uit die vijf talenten er twee kiezen die door zouden gaan naar de finale. Ook dit was weer een hele lastige beslissing. Je kan namelijk een meisje van acht of negen niet vergelijken met een meisje van veertien. Ten eerste is de stem van een meisje van veertien meer ontwikkeld maar ze heeft ook letterlijk vijf jaar meer zangervaring. De andere kant is dat een jongere kandidaat vaak stappen met zevenmijlslaarzen neemt. Jonge kandidaten kunnen in een paar maanden met goede begeleiding zich zo ongelofelijk ontwikkelen dat je je afvraagt waar het stopt! Tegelijkertijd heb ik gekeken naar wat het met je doet als iemand voor je zingt, hoe iemand zich presenteert, hoe de groei is geweest de afgelopen periode, of het overtuigend en geloofwaardig klinkt. Op TV zit er een week tussen de audities en de Battles, in werkelijkheid zitten daar gelukkig een paar maandjes tussen. Mijn pech was dat niemand onderpresteerde, iedereen liet het beste van zichzelf zien, er waren geen zwakke schakels en het was nergens een gelopen race. Toch kon ik vijf, in mijn ogen terechte, winnaars aanwijzen.Van te voren had ik dus echt nog geen keus gemaakt, wie van deze vijf ik door zou laten gaan, ik heb het af laten hangen van de Sing Off. Ook heb ik er op gelet of de kandidaten kunnen presteren onder druk. Want The battles waren al heel spannend maar zo is de finale natuurlijk nog veel spannender. Lukt het ze om onder deze spanning een goede performance neer te zetten? Met publiek en een live band erbij? Lukt het ze om neer te zetten wat ze gehoopt hadden?
Wat was ik trots tijdens deze sing offs. Wat deed iedereen het fantastisch! Zowel Sanne als Tyra, als Noa als Merle als kleine Kato schitterenden op het podium en pakten iedereen in! Wat is het coachen van dit soort grootse talenten toch een ongelofelijk mooie taak! Wat hebben we het ontzettend leuk gehad met elkaar de afgelopen maanden! En wat is het een fijn en hecht team!
Echt, ze hebben het stuk voor stuk werkelijk fantastisch gedaan! Maar ik kan ook zeggen dat ik overtuigd ben van mijn keuze, ik ben erg trots op wie ik mee heb genomen naar de finale… Met Merle en Noa gaat Team Borsato de Finale The Voice Kids 2017 in!
 


Volgende week kunnen we The Battles zien van Ilse en de week daarna  sluiten we af Ali B.. 
Beide teams hebben ook sterke Battles samengesteld en ook daar is de race zeker niet gelopen, ook daar kan nog van alles gebeuren.

Na de laatste spannende Battles kunnen de kandidaten zich gaan voorbereiden op die vreselijk spannende maar ook oh zo leuke finale!
Zes jonge talentvolle kandidaten zullen op vrijdag 21 april strijden voor de titel The Voice Kids 2017!
Wij zijn er klaar voor, jullie ook?

Liefs,

Marco