The Ocean Cleanup

21 May 2017

The Ocean Cleanup

Al jaren wordt de oceaan bevuild doordat er afval achter blijft of gedumd wordt. Rommel dus, die niet in de zee thuishoort. De prognose dat er in 2050 meer kunstof dan vis te vinden is in de oceaan is letterlijk onverteerbaar!

Boyan Slat heeft zich dit aangetrokken, zijn mouwen opgestroopt en is gaan zoeken naar een oplossing om de zee weer schoner te krijgen.Op 16-jarige leeftijd zwom hij in de zee bij Griekenland en zag meer plastic zakjes dan vissen. “Waarom kunnen we dat niet schoonmaken?” dacht hij.
In november 2013 startte Boyan daarop zijn eerste expeditie. Daarbij werd onderzoek gedaan naar de diepte van het plastic in de Noord-Atlantische oceaan. Er werd gekeken naar hoe de stroming verliep en welke invloed dat heeft op de plasticophoping. Het goede wat hieruit voortkwam was dat de opeenhoping makkelijker te verwijderen is dan gedacht omdat het met name uit grote stukken plastic bestaat.

Boyan Slat: “Ik had eigenlijk gewoon een technische oplossing voor een probleem. Ik begon het uit te werken, toen kwamen er mensen en geld bij en dan heet je opeens ondernemer.”Hierop ontwikkelde hij The Ocean Cleanup, een installatie die het plastic uit de zee haalt en de prachtige onderwaterwereld weer schoner maakt. Meer dan 160 landen hebben een financiële bijdrage geleverd aan dit fantastische project. Inmiddels heeft de 22-jarige Boyan al veel bereikt, een heel team en werd er enkele jaren geleden een prototype voor de kust van Scheveningen in de Noordzee geplaatst. Er wordt gebruikt gemaakt van de natuurlijke stromingen om zoveel mogelijk plastic op te vangen. Het opgevangen plastic kan ook nog eens gerecycled worden in onder andere zonnebrillen, zodat The Ocean Cleanup ook gefinancierd kan blijven. De schatting is dat er zich 500 miljoen kilo aan plastic in de zee bevindt. Dat is qua volume de hoeveelheid van ongeveer 1000 Eiffeltorens…
Met dit systeem kan hoogstwaarschijnlijk rond de 20 miljoen kilo per jaar uit de zee worden gehaald!

Jullie zullen begrijpen dat ik als fervent duiker en liefhebber van de onderwaterwereld maar tevens als mens, dit project een warm hart toedraag en de ontwikkelingen nauwgezet volg.
Wil je meer weten over Boyan en zijn project The Ocean Cleanup? Dan is dat hier te vinden.

Groetjes,

Marco