Tonijn vissen in Afrika!

27 May 2008

Tonijn vissen in Afrika!

Van de week had ik een dag vrij! Een hele dag, wat een heerlijke luxe! Samen met mijn beste vriend Paul heb ik de dag op zee doorgebracht. Lekker een hengeltje overboord en op tonijn gaan vissen. Tonijn vissen is een vak apart en vergt doorzettingsvermogen. De ene dag zie je helemaal niets en kruipt de dag zonder ook maar een sprankje tonijn te hebben gezien aan je voorbij. De volgende dag echter kan het zomaar raak zijn. We hadden ongelofelijk veel geluk en een prima schipper, waardoor we al snel in tonijnrijk water vertoefden. Maar dan de vraag: zullen ze bijten?

De adrenaline spoot bijna uit mijn oren toen de lure werd gepakt en de lijn uit de outrigger scheurde. Het was een geweldig spektakel! Als je een tonijn hebt gehaakt moet je je ongeveer het volgende voorstellen: vijfendertig kilo spartelende vis gaat er met een gangetje van 75 km/h vandoor. En daar zit jij dan met je hengel! Het is een enorm gevecht om zo’n beest binnen te halen maar met elkaar is het gelukt! De tonijn die we vingen woog maar liefst 35 kilo! We zijn met een grote crew en we hadden bedacht dat diverse gerechten zouden kunnen serveren en het water liep ons al in de mond. Toen ik korte tijd later weer een tonijn aan de haak gekoppeld kreeg zag ik ons al twee dagen smullen, maar voor dat we de tonijn binnen konden halen werd hij gegrepen door een haai! Had ik opeens een haai aan mijn hengel hangen!

Een haai binnen halen vergt een andere techniek, maar de schipper was gelukkig ervaren. Tijdens de dril moet je er voor zorgen dat er een constante druk is op de hoofdlijn terwijl er wordt binnengedraaid met pompende bewegingen. Het drillen van een haai is soms heel spectaculair daar hij op het laatste moment er vaak snel vandoor wil. Toen ‘mijn’ haai langszij kwam werd de staart met een slinger gepakt, zoals je ook op de foto kan zien. Nadat de nodige onthakings-werkzaamheden verricht waren hebben we hem uiteraard in zijn natuurlijke omgeving weer los gelaten. Maar wat een belevenis!

De gevangen tonijn was vijfendertig kilo, en hij kan het niet meer na vertellen. Hoewel er uitstekend voor ons gezorgd wordt, was het verrukkelijk om weer wat te kokkerellen en zo’n geweldig grote vis voor iedereen klaar te maken! Heerlijke tonijnsalades, tonijn steaks en tonijn teriyaki stond er die avond op het menu en wat hebben we gesmuld!

Een versere maaltijd is niet mogelijk!

Het was een geweldige dag die veel energie heeft opgeleverd en dat komt goed uit, want we zitten in de laatste fase van de filmopnamen!

Nog even, en dan kom ik weer naar Nederland!

Naar huis!

Groetjes,

Marco