Uit de week van Marco: Ik heb de Academy Award gewonnen!

02 March 2004

Uit de week van Marco: Ik heb de Academy Award gewonnen!

De uitzending is zondag 28 september, maar donderdag 25 september had de uitreiking plaats in het Mediapark in Hilversum: The Academy Awards.

Deze Awards zijn voor de Nederlandse Televisie wat de Oscars voor de film in Amerika zijn, en het was dan ook een prachtige avond…

Er werden maar liefst 15 verschillende Gouden Beelden uitgereikt in de 15 categorieën.

Dat ik genomineerd was in de categorie Muziek met de tv-registratie van de Kuip, vond ik al heel erg bijzonder.

Niet alleen omdat de concurrentie enorm was (er bleven drie programma’s over van de 115!), maar ook is het zo dat we het hier hebben over een Televisie-prijs, een Award dus voor een tv-programma.

Als artiest kom je minder snel aan een dergelijke nominatie dan als serie, acteur of documentairemaker.

Met het ‘Gala van het Nederlandse Lied’ en ‘The TMF-Awards’ naast me verkeerde ik dan ook in uniek gezelschap.

Dit was de reden van de jury om ons te nomineren:

Het is Marco Borsato met zijn band én de televisieregie perfect gelukt om een volle Kuip met 50.000 mensen in Rotterdam een unieke, intieme sfeer mee te geven. Marco Borsato is als één van de weinige artiesten ter wereld in staat om driemaal de Kuip vol te krijgen. Het is de jury opgevallen dat er op een bijzondere manier omgegaan is met de sfeerwisselingen, zowel in het stadion als op televisie. Een unieke productie zowel in techniek als regie.

Ik had echter niet verwacht dat ik hem ook werkelijk zou winnen! Maar uit handen van Harry de Winter ontving ik het Gouden Beeld!

Je hoort op zo’n moment iedereen te bedanken en dat wilde ik natuurlijk ook heel graag doen, want dat ik die registratie onmogelijk zou kunnen hebben maken zonder de hulp van bepaalde mensen staat als een paal boven water. Ik was echter zo overrompeld dat dat helaas niet goed uit de verf kwam.

Daarom wil ik daar hier heel graag de aandacht voor vragen!

Ten eerste bedank ik natuurlijk mijn trouwe band en crew, dan de technici, regisseur Eduart Huis in ’t Veld en regie assistente Eva Ruis, dan de editors Henk van Engen en Nick Vegter, die ook schitterend werk hebben afgeleverd.

RTL 4 voor het uitzenden van de registratie, David Schraling en René Smit van de Holland Media Groep, en natuurlijk The Entertainment Group en Mojo Concerts voor de productie van de Kuip-concerten.

En tot slot de 50.000 fans die deze avond van het concert kwamen genieten! De sfeer werd immers mede bepaald door jullie!

Ik vind het erg jammer dat het muziekaanbod op televisie eerder af- dan toeneemt, en dat is voor de muziekcultuur geen positieve ontwikkeling.

Voor mij is dit Gouden Beeld de kers op de slagroomtaart.

Ik ervaar het als buitengewoon bijzonder en ben er dan ook letterlijk zeer verguld mee!

Groetjes,

Marco.

Met dank aan Reineke Ekering voor de prachtige foto!