Uit de week van Marco: Joop van den Ende!

16 March 2007

Uit de week van Marco: Joop van den Ende!

Afgelopen maandag werd er een groot gala ter gelegenheid van de 65e verjaardag van Joop van de Ende georganiseerd met de titel ‘Deze Is Voor Jou’. Zijn vrouw, grote liefde en steun & toeverlaat Janine had dit voorbereid en het was fantastisch! Het was een feestelijk en afwisselend gala waarin tientallen artiesten een ode brachten aan deze Nederlandse topproducent. Joop heeft de Entertainment industrie in Nederland niet alleen vorm gegeven, maar ook kleur! Joop heeft grenzen verlegd, Nederland wat betreft entertainment op de kaart gezet, talent herkend, gekoesterd en kansen gegeven. 

Of zoals Jan Peter Balkenende zei: “Ik noem jouw naam in het rijtje Nederlanders die iets voor het land betekenen. Albert Heijn, Heineken, Michiel de Ruiter. Hij werd van scheepsjongen admiraal. Datzelfde deed jij in de entertainmentindustrie.”

Dat ook buiten onze grenzen Joop enorm gewaardeerd wordt bleek wel uit de diverse videoboodschappen, van onder andere Phil Collins, Liza Minelli en Björn van ABBA. Bekende namen uit de wereld van televisie, musical, toneel, theater en muziek traden in het showprogramma op met een groot live orkest. Hoewel er 1000 mensen uitgenodigd waren, voelde het warm, gezellig, intiem en was het gewoon echt leuk! We zaten ook in goed gezelschap, Leontine zat naast Prins Pieter-Christiaan, terwijl ik naast Prinses Anita tafelde.

‘Deze Is Voor Jou’, werd gepresenteerd door Reinout Oerlemans. De nadruk lag op bijzondere en eenmalige combinaties van genres, stijlen en solisten. Elk van de optredens symboliseerde op oorspronkelijke wijze een van de vele facetten van de indrukwekkende carrière van Joop van den Ende. Het was een spectaculaire bloemlezing uit zijn verleden, heden en toekomst.

 

Aan het showprogramma werkten onder anderen  Di-Rect, Pia Douwes, Chantal Janzen, Simone Kleinsma, Jeroen Krabbé, Hans Liberg, Danny de Munk, en Willem Nijholt mee. Wendy van Dijk, ooit begonnen in de revue van André van Duin, zette een prachtige revue neer. Leontine werd herenigd met Hans van der Togt, de sterren uit Mamma Mia!’s uit heel Europa traden op, André van Duin en Paul de Leeuw deden voor het eerst samen een hilarische sketch en er was een ode aan Mary Dresselhuys en Ko van Dijk, twee van de grootste 

idolen van Joop van den Ende. 

Joop’s favoriete liedje is ‘Inspiratie’, van Mathilde Santing. Ook ik heb iets met dit liedje. Sterker nog, toen Leontine en ik ons ja-woord gaven in het mooie Venetië bijna negen jaar geleden, kregen we ’s avonds een video te zien van Mathilde die ons haar felicitaties en wensen overbracht en dit prachtige lied zong. We gingen zo op in de prachtige tekst en melodie, genoten zo van haar schitterende stem, dat het even duurde voor we door hadden dat Mathilde ‘Inspiratie’ in onze eigen achtertuin aan het zingen was! Dat was een heel bijzondere verrassing! 

Ik vond het een grote eer deze ode aan Joop te mogen brengen!

Kijk vanavond, vrijdag 16 maart om half negen naar de Tros op Nederland 1!

Groetjes,

Marco