Uit de week van Marco: Kaasmarkt ingeluid!

07 April 2007

Uit de week van Marco: Kaasmarkt ingeluid!

De kaasmarkt in Alkmaar is een begrip, niet alleen in Alkmaar en omstreken, en zelfs niet alleen in Nederland, want jaarlijks bezoeken vele buitenlandse toeristen de unieke kaasmarkt. Het is dan ook een kleurrijk schouwspel, een bijzonder evenement, een traditie die al eeuwen lang leeft in Alkmaar. Een paar weken geleden sprak ik wethouder Rian van Dam, die me vroeg of ik het marktseizoen met het luiden van de bel wilde inwijden. Uiteraard nam ik deze bijzondere taak graag op me!

 

Ik ben opgegroeid op slechts enkele tientallen meters van de kaasmarkt. Ik heb er dan ook vele meegemaakt, maar nog niet eerder op deze manier! Om 9.00 meldde ik me op het bordes van het stadhuis, waar Burgemeester Piet Bruinooge en zijn vrouw me op stonden te wachten. Ik werd hartelijk verwelkomd en in de raadzaal kwamen we samen met alle medewerkers van de kaasmarkt bijeen. Er werd gesproken door de Burgemeester, er werd gesproken door de Wethouder en Kaasvader Kees Koopman nam het woord. Hoewel niemand me hoeft te vertellen hoe bijzonder mijn Alkmaar is, raakt het me toch altijd weer als we met zoveel Alkmaarders bij elkaar over onze stad praten. Sinds enkele jaren woon ik weliswaar niet meer in Alkmaar, maar mijn hart ligt er nog altijd. Het kaasdragersgilde had overigens nog een verrassing voor me, want in de raadzaal werd onder begeleiding van Kees Kraakman een prachtig lied ingezet!

 

“En trots zijn we ook, op onze stadgenoot

Heel Nederland zingt met hem in ’t rood!

Ja, Marco, jouw stem die raakt ons in ons kazen hart

Wat Alkmaar die mooie stad dat blijft jouw bakermat!

 

Van Alkmaar de Victorie

Dat is jouw strijdrefrein

Die stad van kaas en glorie

Die kan er trots op zijn

Van Akmaar de victorie

Ze krijgen jou niet klein!”

 

Prachtig toch? Na een kopje koffie en een gebakje trok de hele stoet door de Langestraat achter het draaiorgel vol Borsatosongs aan richting het Waagplein. Overal stonden mensen te kijken, winkelpersoneel zwaaide, bood me taart aan of riep enthousiast mijn naam, het was een gezellige boel! Op de markt aangekomen stonden daar al honderden mensen te wachten. Het was de kaasvader die kijkend op zijn secuur klokwerkje met aftellen begon, waarna ik dan eindelijk aan de bel mocht trekken! Het vrolijk gerinkel klonk over de hele markt en toen was het opeens een bedrijvigheid van jewelste! Kaasdragers liepen met kilo’s kaas in rap tempo over de markt. Niet te geloven toch, dat ze met dertig duizend kilo kaas sjouwen dat aan het eind van de ochtend allemaal is verkocht!

Ik heb heel veel soorten kaas geproefd en ik vond alles heerlijk. Ik ben niet alleen een kaaskop in hart en nieren, maar ook een echte liefhebber!

Nadat ik de hele Waag en de bijbehorende gewoonten, tradities en gebruiken heb mogen bekijken en horen, was er nog één ding wat ik graag wilde doen: een keertje als kaasdrager met de kaasberries rondgaan! Ik ben natuurlijk geen ‘vastman’ en zelfs nog geen ‘noodhulp’ maar de kaasvader was toch tevreden! En zo kwam de ochtend weer ten einde. Ik heb er ongelofelijk van genoten, het was heel erg leuk om mee te maken! De kaasmarkt in Alkmaar is vanaf nu er weer elke week op vrijdagochtend op het gezellige Waagplein!

Kom een keertje kijken!

 

Groetjes,

 

Marco