Vier mei, samen herdenken

04 May 2007

Vier mei, samen herdenken

Echte vrede en echte vrijheid bestaat pas als de permanente angst voor oorlog en onvrijheid is verdwenen.‘ Deze veelzeggende woorden sprak Z.K.H. Prins Willem-Alexander in 2005. Vrijheid maak je samen, het is geen afspraak tussen wereldleiders. Het is een situatie die je creëert met zijn allen. En dan kan overal! Geef elkaar de vrijheid om een mening te hebben, ook als die niet aansluit bij die van jezelf. Geef elkaar de vrijheid om te geloven, ook als dit niet aansluit bij jouw geloof. Geef elkaar de vrijheid om te leven, ook als dat leven anders wordt geleefd dan jouw leven. Geef elkaar de ruimte.

Vieren dat je vrij bent, kan niet zonder te herdenken. Zonder stil te staan bij wat oorlog voor schade veroorzaakt, wat het verwoest en wat een langdurige gevolgen het heeft, voor mens en maatschappij. Op vier mei zijn we om 20.00 uur twee minuten stil. We staan letterlijk stil, we herdenken burgers en militairen die zijn omgekomen sinds de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en vredesoperaties waar ook ter wereld.

Ik herdenk in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Maar herdenken kun je overal, waar je ook bent. Samen herdenken we op 4 mei, samen vieren we op 5 mei dat we vrij zijn.

Groet,

Marco