Waantje krijgt de knarser

29 October 2016

Waantje krijgt de knarser

Een aantal weken geleden vroeg schrijfster Caroline Ligthart mij of ik aandacht wilde besteden aan haar nieuwe boek Waantje krijgt de knarser. Caroline heeft inmiddels drie boeken op haar naam staan. Russisch water (Nieuw Amsterdam), O’Hanlons helden (VPRO) en Tweedehands bloemen (Ambo/Anthos). Naast haar schrijfwerkzaamheden is zij tv-redacteur en doet ze vrijwilligerswerk in VUmc.
Caroline onderging in 2012 een openhartoperatie en in 2013 kreeg zij borstkanker. Zij weet als geen ander wat inspireert en steunt als je zo ziek bent. Om haar eigen proces wat makkelijker te doorstaan, deed ze alsof de chemo limonade was en het bestralingsapparaat een verjongingsmachine. En doordat zij heeft ervaren hoe het is om het ziekteproces door te lopen heeft ze Waantje krijgt de knarser kunnen schrijven. Dit boek is niet alleen bedoeld voor kinderen (van 7-12 jaar) die ziek zijn, maar voor alle kinderen die te maken hebben met kanker in hun omgeving. Helaas betreft dat tegenwoordig bijna wel ieder kind.
Het is een eerlijk en begrijpelijk boek, waarmee Caroline volgens mij in een grote behoefte voorziet.
 
In het kinderboek Waantje krijgt de knarser beschrijft Caroline hoe hoofdfiguurtje Waantje omgaat met het bericht dat zij  kanker heeft, en welke trucjes zij toepast om het ziek zijn te verlichten. Ook leert het boek dat je met een kleine gedachte een grote verandering kunt bewerkstelligen. Waantje krijgt weliswaar kanker (de knarser), maar de figuurtjes om haar heen hebben ook zo hun eigen problemen, het leven gaat nou eenmaal gewoon door.
 
Waantje woont op de horizon, tussen de Horizonnetjes. Met haar verrekijker houdt ze hen in de gaten. Ze voorkomt veel ongelukken met haar Meteen-Helpen-Bij-Domme-Dingenkoffertje. Maar als Waantje plotseling de knarser krijgt, gaan de Horizonnetjes voor háár zorgen. Misschien kan Rader iets uitvinden zodat Waantje zich wat minder ziek voelt, of moet er een Vergeethut gebouwd worden? De Horizonnetjes vinden een gigantische niet-machine. Als je in zijn bek gilt wat je niet wilt, gebeurt het ook niet! Maar werkt die niet-machine wel? En dan is er nog iets. Geen Horizonnetje heeft gerekend op de komst van Afval, het jongetje dat het liefst stookt en pest. Hij schopt alles in de war…

 
Waantje krijgt de knarser wordt in eigen beheer uitgegeven en is op 29 oktober gelanceerd bij VUmc Kinderstad in Amsterdam. Irene Moors overhandigde de eerste exemplaren aan de schrijfster en aan de 13-jarige Jacintha den Nijs, die op haar 9e te horen kreeg dat zij een hersentumor had.
Een crowd fundingsactie heeft de eerste druk mogelijk gemaakt. Ligthart schenkt 100 exemplaren aan de Vereniging van Ouders, Kinderen en Kanker. Daarnaast gaat van elk boek 1 euro naar KiKa!
 
Wil jij ook in het bezit komen van Waantje krijgt de knarser, via de website van Caroline kun je deze bestellen!


Groetjes,

Marco.