Waar is de Mol?

22 October 2012

Waar is de Mol?

Afgelopen zomer ben ik met Johnny de Mol op reis geweest voor het programma Waar is de Mol. Een belangrijke reden voor mij om deel te nemen aan dit programma is dat je zelf aan kunt geven wat de bestemming wordt van de reis. Vaak zijn dit de mooiste plekjes van de wereld, die voor de deelnemers een bijzondere betekenis hebben. Zo heb ik uiteraard ook de aflevering bekeken waarin Johnny met Leontine afreisde naar Japan en deze heeft behoorlijk wat indruk gemaakt. In het programma komt ook altijd de reden naar boven waarom juist deze plaats zo belangrijk is voor de deelnemers. Door het enthousiasme van die mensen krijg je als kijker ook een band met die plaats of dat land. Iets wat ik erg bijzonder vind. Verder heeft Johhny zijn eigen ongedwongen manier van vragen stellen waarbij altijd een gezonde balans is tussen inhoud en plezier. Het feit dat je meerdere dagen met elkaar optrekt zorgt er dan ook voor dat je goede en serieuze gesprekken met elkaar kunt voeren.

Ik heb voor mijn reis een bestemming uitgekozen die me dierbaar was omdat ik hier mijn eerste grote buitenwaterduik heb gemaakt: de Malediven. Dit was de hoofdbestemming van onze reis. Sinds ik duik ben ik gefascineerd door de mantarog en om onverklaarbare reden ben ik deze in al die jaren nog nooit tegengekomen. Ik duik regelmatig met vrienden en zij hebben op een reis waar ik ook aan deelnam deze rog wel gespot en ik dus niet, terwijl ik degene ben die als eerste in het water ligt en er als laatste weer uit kom. Inmiddels werd dit in mijn vriendenkring ook wel een dingetje en word ik ook weleens gekscherend Marco de Mantakenner genoemd. Deze rog was dus een belangrijke reden voor de keuze van mijn bestemming, ondanks de wetenschap dat de kans dat we er daadwerkelijk een zouden zien heel klein was. Mantaroggen mogen daar dan wel voorkomen maar ze moeten maar net op dat uurtje dat jij in het water ligt even langskomen. Dat is niet zo vanzelfsprekend heb ik wel gemerkt de afgelopen 20 jaar, haha!

Omdat er in Waar is de Mol vaak meerdere activiteiten worden ondernomen hebben we een tussenstop gemaakt in Dubai en daar hebben we echt ongelofelijk veel leuke dingen gedaan. Heel veel dingen die we hebben gedaan heb ik zelf niet aangedragen, daar ben ik echt mee verrast. Zo heb ik in de woestijn gecrost met een Hummer door het mulle zand. Dat was niet zomaar even een stukje rijden maar echt zandduinen op en afglijden, we zijn zelfs nog vast komen te zitten en hebben onszelf uit moeten graven! Ik vertelde Johnny dat ik in de tijd van mijn dienstplicht vaak champignons in bierbeslag maakte in mijn buitenhelm, en dat wilde hij wel eens proeven. Dus dat heb ik dan ook voor hem bereid. Hij zei dat ze heerlijk waren, maar ik zag hoe het dekseltje van het zoutpotje losschoot dus ze zullen behoorlijk zout zijn geweest, haha

We hebben gewandeld in de woestijn en fata morgana’s gezien. Het was ruim 45 graden en ineens zagen we daar, midden in de woestijn, zomaar een complex van een Sjeik opdoemen, compleet met zwembad. Je vraagt je ook echt af waar dat water vandaan komt in the middle of nowhere want er is daar verder gewoon echt niets. Toen we daar in de stikhitte, zo gaar als een boontje aankwamen was het toch wel erg verfrissend en verhelderend om even een duik in te maken! In datzelfde Dubai heb ik, raar maar waar, ook geskied! In de shoppingmall daar zit gewoon een skibaan, compleet met stoeltjeslift naar boven. Dan ski je dus in een woestijn waar je overdag in 45 graden zit in één keer bij -10. Bizar maar het was nog spannend en gezellig ook!

Iedereen die me kent weet dat ik van de gadgets ben en daar hebben ze me ook diverse dingen van laten zien. Zo heb ik met een jetpack op mijn rug letterlijk en figuurlijk over het water heen gevlogen. Door middel van waterstralen word je hierbij omhoog gestuwd. Echt de ultieme gadget en ook dat hadden ze voor me geregeld zonder dat ik het wist. Fantastisch om mee te maken!

In de shoppingmall in Dubai heb je ook een heel groot aquarium. En dan heb ik het over een serieus aquarium, waar haaien en roggen en allerlei andere soorten dieren bij elkaar zwemmen. Het was dan ook echt een geweldige verrassing toen bleek dat we ook dáár een duik in mochten gaan maken. Ik was al eens eerder in die shoppingmall geweest en ik had er al eens over gefantaseerd hoe het zou zijn als je daar toch eens tussen kon duiken en nu gingen we dat gewoon doen! Dan zwem je ineens tussen zo’n dertig tot veertig haaien en roggen en allerlei vissoorten. In een shoppingmall van een paar honderd meter hoog! Een hele vreemde gewaarwording om dan naar beneden te duiken. Je zwemt tussen het mooiste wat de zee te bieden heeft terwijl er allemaal mensen voor de ruiten staan kijken. Dat gaf wel een hele aparte dynamiek aan deze duik. Ook dat was fantastisch om mee te mogen maken!

Wat me vooral is bijgebleven is dat ik ontzettend heb gelachen. Op de Malediven is verder eigenlijk weinig tot niets dus je trekt heel erg met elkaar op tijdens zo’n reis. Ik kan dan ook wel zeggen dat ik Johnny gedurende onze reis steeds beter ben gaan leren kennen. Johnny is iemand met een compleet andere levensstijl dan ik. Iemand die bijna ongecompliceerd naar het leven kijkt. De levensvreugde die hij uitstraalt vind ik prikkelend. Toen we in Dubai waren vloog het vrouwelijk schoon echt op hem af. Onvoorstelbaar waar al die dames in de woestijn ineens vandaan komen maar ze kwamen echt als bijen op de honing af leek het wel, haha!Ik kende Johnny al wel een beetje voordat we op reis gingen want hij is, en dat weten misschien niet veel mensen, als producer begonnen in de televisiewereld en heeft in de commercials die ik heb opgenomen op de set gelopen. Hij heeft het vak dus echt van onder af aan geleerd en daardoor heeft hij veel geleerd en ongelofelijk veel ervaring in heel veel disciplines. 

Uiteindelijk reisden we dus af naar de Malediven. Het is daar prachtig, het mooiste daar vind ik de lagunes. Die hebben op mij echt een mediterende werking. De eerste dag een prachtige duik gemaakt maar helaas niet dé Mantarog gezien. De volgende dag was mijn laatste kans deze reis om deze rog te kunnen zien dus ik was uiteraard best wel gespannen. We lagen nog geen vijf minuten in het water of daar kwamen ze, met zijn drieën, dé Mantaroggen. Het gevoel wat er toen door mij heen ging is haast niet te beschrijven. Ik heb geschreeuwd, een vuist gemaakt, gejuicht en de tranen sprongen in mijn bril van pure ontlading. Dit was zo gaaf! Alle mensen die er bij waren die waren in extase. Hier had ik twintig jaar lang op gewacht! Naar later bleek was dit de eerste keer dit seizoen dat ze voorbij kwamen, dus de kans dat we ze zouden zien was écht niet zo groot. 

Iedereen van team Waar is de Mol en Johnny in het bijzonder, bedankt voor deze bijzondere reis. Deze reis vergeet ik echt nooit, nooit meer!

Waar is de Mol? gemist? Op de website van SBS6 kun je hem terug zien!

Groetjes,

Marco