Wat heb ik genoten! #DuizendSpiegels

06 June 2014

Wat heb ik genoten! #DuizendSpiegels

Toen vorig jaar de Duizend Spiegels Tour in de verkoop ging, waren de zalen in het land binnen negen minuten uitverkocht en moesten we de shows in de Ziggo Dome zelfs naar vier trekken om aan alle vraag te kunnen voldoen! Dat bracht natuurlijk veel enthousiasme teweeg maar ook wat spanning. Want de shows moeten dan wel staan als een huis! De voorbereidingen verliepen bijzonder soepel tot ik in januari een TIA kreeg. Ik hoef jullie niet te vertellen dat de geplande concerttour één van mijn zorgen was. Hoewel het er al snel naar uitzag dat ik volledig zou herstellen zat mijn ongeduld me nog wel eens in de weg. Het ging me gewoon niet snel genoeg en die concerten, die wilde ik natuurlijk doen. Ik had er zo naar uitgekeken, alle zalen waren uitverkocht en als ik iets zeker wist was het wel dat ik jullie niet wilde teleurstellen. Gelukkig bleek al snel dat mijn herstel voorspoedig verliep en met wat aanpassingen en het nemen van wat meer rust merkte ik dat mijn energie terugkwam en de zin in deze concertreeks alleen maar toenam. 
 


Wat hierbij kwam is dat de samenstelling van mijn bandje voor deze tour anders zou zijn. Een aantal van mijn bandleden spelen ook in de Edwin Evers Band en hadden een tour gepland die samenviel met de Duizend Spiegels Tour. Het zorgde ervoor dat we op zoek moesten naar waardige vervangers en dat er ook extra gerepeteerd moest gaan worden. Al snel dacht ik aan Marieke Dollekamp als backing vocal. Marieke was één van mijn kandidaten bij The Voice of Holland en ik wist dat zij dit fantastisch zou gaan doen. Dat ik me daarin niet vergist heb, dat mag duidelijk zijn! Tijdens de concerten in de kleinere zalen nam Marieke tevens de zangpartij van Trijntje Oosterhuis in ‘Ik Zou Het Zo Weer Over Doen’ voor haar rekening en man man wat deed ze dat goed, kippenvel! Edwin de Groot kennen jullie al van de 3Dimensies Tour en wat geweldig dat deze gitarist en backing vocal zich bij ons wilde voegen. Met de komst van de talentvolle Arno Schlijper op hammond was mijn band weer voltallig! Eigenlijk heb ik nauwelijks hoeven wennen. De sfeer was direct vertrouwd en het samenspel klinkt geweldig. Ik heb echt geboft met deze unieke en fantastische band!

De eerste avond in Tivoli in Utrecht op 11 april was zo spannend. Pas tijdens zo’n avond merk je hoe de setlist wordt opgepakt en hoe de liedjes van mijn nieuwe album Duizend Spiegels live door het publiek ontvangen worden. Deze eerste avond overtrof mijn stoutste verwachtingen want wat was het een fantastische avond! Zo dicht bij mijn publiek, iedereen zijn emoties kunnen zien en bijna letterlijk kunnen voelen. De liedjes werden omarmd, meegezongen en de hele zaal deelde hierin mee. Alles viel zo mooi op zijn plek!Na deze eerste avond trokken we door alle provincieën en in iedere zaal waren er weer bijzondere dingen die me bijgebleven zijn. Het kunnen kleine dingen zijn zoals een liefdevolle omhelzing tussen twee mensen bij ‘Zij’, iemand zijn tranen bij ‘Verlies’ maar ook het uit volle borst meezingen bij ‘Rood’ of ‘Binnen’.

Iemand die me zeker bij zal blijven is Tessa die we in Groningen mochten ontvangen en waarmee ik na afloop van het concert een gesprekje had. Tessa was ernstig ziek en haar laatste wens was nog eenmaal een concert van mij meemaken. Dankzij de medewerking van Stichting Ambulancewens kon dit gerealiseerd worden en was Tessa er deze avond bij. Na afloop had ik nog een fijn gesprek met haar en het roerde me te zien hoeveel kracht er van Tessa uitging wetende dat ze nog maar zo kort te leven had. De dag na het concert hoorde ik dat Tessa die middag was overleden. Het heeft me zo geraakt dat ik tijdens de concerten na Groningen nog vaak bij Tessa heb stilgestaan als ik het nummer ‘Verlies’ ging zingen.

Iemand waar ik ook ongelofelijk trots op ben is mijn eigen Julia van der Toorn. Ik beloofde Julia tijdens The Voice of Holland dat ik haar mee zou nemen tijdens deze tour en natuurlijk kwam ik die belofte na. Iedere keer als ik de eerste uithalen van ‘Empire State of Mind’ hoorde tijdens de shows kreeg ik weer kippenvel. Dit is waarom ik Julia destijds per se aan mijn Team Borsato wilde toevoegen en dit is waarom zij de terechte winnares werd van The Voice of Holland. Wat een stem en wat een heerlijk mens is zij! Leuk ook dat alle kandidaten van de The Voice Kids van dit seizoen er met hun gezinnetjes waren, zoals ook de kandidaten die ik afgelopen jaar mocht coachen bij The Voice of Holland op de tribune zaten. Darryl en Brownie Dutch trokken met ons mee van show naar show en wat heb ik genoten van deze twee ‘homies’. Zo relaxed als ze zijn, dat werkt aanstekelijk! Het is alleen maar genieten van alle onderlinge lol, hun uitvoering van ‘Dromen Zijn Bedrog’, hun bijdrage aan ‘Muziek’… Wat een geweldig leuke gasten om mee samen te werken!
 

   

Zoals ik al aangaf was geen enkele avond hetzelfde. Soms stonden we in hele kleine zalen en niet heel veel later stonden we in het Antwerpse Sportpaleis. Ik hou van het Sportpaleis! Het ademt zoveel sfeer en ondanks het grote aantal bezoekers dat het kan herbergen voelt het Sportpaleis altijd als een kleine warme en intieme zaal. Dat gevoel is zo bijzonder!

Het concert op de Kleine Werf op Curaçao is ook al zo’n avond die voor eeuwig in mijn geheugen staat gegrift. Niet alleen vanwege de prachtige omgeving, de geweldige vakantie die ik daar met familie en vrienden doorbracht en niet alleen vanwege de vele duiken die ik tijdens die week heb gemaakt. Tijdens dit concert stond ik voor het eerst met mijn dochter Jada op het podium waar we samen ‘Samen Voor Altijd’ zongen. Zoals ze daar zat op haar kruk, een beetje verlegen maar zo zichzelf en met mij dit inmiddels zo dierbare liedje zong, dat is een gevoel dat met geen pen te beschrijven is! Ook in het Sportpaleis en de Ziggo Dome was Jada er een keer bij en overviel me iedere keer weer hetzelfde gevoel. Ik weet nu hoe mijn vader zich voelde als hij naar me keek wanneer we samen zongen en dat gevoel koester ik. Ik voel het immers nu zelf ook als ik naar mijn meisje kijk!
 


Ziggo had bij ieder concert tijdens deze tour de Duizend Spiegels, Duizend Verhalen bus bij de concerten staan. In deze bus konden bezoekers van deze shows vertellen wat een bepaald liedje van mij met hen deed en wat kwamen hier een leuke, bijzondere en ontroerende verhalen uit voort. Het treft me iedere keer weer als ik hoor wat mijn muziek met iemand kan doen en voor iemand kan betekenen en dat is iets waarvan ik zeker weet dat ik er nooit aan zal wennen! De ervaringen van deze mensen kun je hier overigens terug zien. 

Gisteren was de laatste avond van dit eerste gedeelte van de Duizend Spiegels Tour en hoe heerlijk is het wanneer ik kan zeggen dat het pas het eerste gedeelte is! Inmiddels heb ik een najaarstour aan mogen kondigen en met de laatste avond in de Ziggo Dome nog maar net achter de rug kijk ik daar ongegeneerd alweer naar uit! Maar liefst vier avonden mocht ik met mijn bandje in de Ziggo Dome staan. Twee jaar geleden mocht ik de Ziggo Dome als eerste artiest openen, trots maakt het me dat ik nu de eerste artiest was die vier achteropvolgende concerten in deze prachtige concertzaal mocht geven. Ook in de Ziggo Dome was geen avond hetzelfde. Er waren hilarische dingen, een microfoon die ineens te zwaar werd voor mijn hand, haha, mijn schoen die stuk ging maar ook het optreden van Trijntje Oosterhuis en Ali B. waren hoogtepunten die het verschil maakten. Dat twee van mijn beste vrienden deze avonden met me deelden en mijn gast wilden zijn was zo heerlijk!Wie ook veel indruk op me heeft gemaakt is Kim Spierenburg. Deze jonge violiste was alle vier de avonden mijn gaste en wat zit er een kracht en muzikaliteit in dat frêle lijfje. Met haar viool laat Kim de kracht van muziek zien, hoe muziek kan helen en verzachten en hoe ze met muziek haar eigen beperkingen weet te overwinnen. Diep, diep onder de indruk ben ik van Kim en hoe mooi is het dan dat juist zij het intro van ‘Muziek’ speelde op haar viool. Hoe Kim zich ook voelt, hoeveel pijn ze ook heeft en hoe afhankelijk ze ook is van haar rolstoel ‘ze heeft altijd haar muziek’. Prachtig, bewonderenswaardig en ontroerend!Voor aanvang van de laatste show werd ik door directeur Danny Damman en het personeel van de Ziggo Dome ontvangen op één van de tribunes met een glas champagne. Er werd geproost op de succesvolle tour en het feit dat ik met in totaal vijf concerten in het Ziggo Dome, (plus de try out maakt eigenlijk zelfs zes) de artiest met de meeste Ziggo shows op zijn naam ben. Daarop bleek Danny nog een verrassing te hebben. Mijn afbeelding, een scene uit de Duizend Spiegels Tour, is vereeuwigd in de Hall of Fame! Ik sta daar als eerste (en vooralsnog dus ook enige) Nederlandse artiest tussen de grote sterren die in het Ziggo Dome opgetreden hebben de afgelopen twee jaar. Het kunstwerk was nog nat maar zag er prachtig uit! Het is nog niet helemaal compleet, Ziggo is van plan om linksboven in de hoek publiek toe te voegen, omdat Marco het bewijs is dat live muziek een samensmelting is van artiest, locatie én publiek!
 


Het eerste gedeelte van deze voor mij fantastische tour zit erop en ik heb er zo intens van genoten. Misschien heb ik door alle gebeurtenissen nog wel intenser van deze tour genoten dan van de voorgaanden. Ik ben dankbaar voor deze tour want hij heeft me veel gegeven, ik ben ongelofelijk dankbaar voor de manier waarop mijn bandje me iedere avond op onnavolgbare wijze bijstond, maar dat natuurlijk tegelijkertijd al jaen doet. Ik denk dat ik me nóg meer bewust ben geworden van de kracht van muziek, de veerkracht van mensen en de liefde en warmte die ik van mijn publiek mag ontvangen.
Ik zong deze tour voor jullie, maar jullie waren er onvoorwaardelijk ook voor mij. Dat neem ik met me mee!

Vanaf 20 september gaan we weer spelen met de najaarstour en na deze fantastische tour hoop ik dat ik jullie tijdens de najaarstour weer in het land ga treffen. Een overzicht van alle tourdata en locaties inclusief voorverkoopadressen kun je hier terugvinden.

Ik kan niet wachten!

Groetjes,

Marco


Altijd leuk, een Koninklijk tintje bij de show! Prins Floris en Prinses Aimée waren ook onze gast! Vond het heel gezellig!
 

Kun je er, net als ik, geen genoeg van krijgen? Vanaf september reizen we weer het hele land door!
Ik wil jullie dringend adviseren alleen via de officiële kaartverkoop kaarten aan te schaffen en niet via de vele ticketbureau’s. Niet alleen ben je dan niet eens verzekerd van kaarten, bovendien betaal je dan veel meer (soms drie of vier keer zoveel!) voor je kaartje. Twijfel je of een kaartverkoper wel officieel is kijk dan even op www.weetwaarjekoopt.nl
 

za 20 sept. Wielerbaan Alkmaar
vr 26 sept. Rodahal Kerkrade
do 2 okt. Popcentrum 013 Tilburg
wo 8 okt. TivoliVredenburg Utrecht
di 14 okt. Martiniplaza Groningen
za 18 okt. Muziekcentrum Enschede – UITVERKOCHT
zo 19 okt. Muziekcentrum Enschede
vr 24 okt. Ethias Arena Hasselt, België 
za 25 okt. Omnisport Apeldoorn
di 28 okt. Kursaal Oostende, België – UITVERKOCHT
wo 29 okt. Kursaal Oostende, BelgiëNIEUW
vr 31 okt. Klokgebouw Eindhoven 


Groetjes,

Marco