Website Top 40 online!

08 June 2009

Website Top 40 online!

Met een grote druk op de rode knop door Erik de Zwart en mij, is de website van de Top 40 vandaag online gegaan! Op deze meer dan complete website vind je alles, maar dan ook alles wat er over de Top 40 te melden is sinds het in 1965 ter wereld kwam!

Als kind keek ik elke week uit naar de nieuwe, toen nog papieren lijsten die je kon halen bij de plaatselijke muziekwinkel. Wie stond er op #1, wie steeg er en wie daalde er?

Toen ik in 1990 na het winnen van de Soundmixshow mijn eerste singletjes uitbracht keek ik er met nieuwe interesse naar, want stond ik er in en wat gebeurde er in de lijst?

In 1994 had ik mijn eerste #1 hit en natuurlijk haalde ik de nieuwe lijst, met Dromen zijn Bedrog op de bovenste plek, meteen in huis! Ik wilde hem bewaren, inlijsten, want wie had ooit kunnen denken dat mijn liedje bovenin die felbegeerde lijst zou komen?

Dromen zijn Bedrog bleef maar liefst 13 (!) weken op de hoogste positie staan en dat betekende dus ook dertien weken lang de Top 40 lijsten bewaren, haha! 

En al deze lijsten staan nu op de prachtige website van de Top 40! Je kunt zoeken op jaar, maand en dag op artiest, op bijzondere lijsten (meeste #1 hits, langst genoteerd, wat stond er vandaag twee jaar geleden op #1?) Het is een fantastische database vol muziek geworden, echt een waardevolle collectie met feiten, fragmenten en details!

Ook leuk: bij bijna elke hit- en tipnotering verschijnt een menuutje dat een keuze biedt uit het beluisteren van het nummer, het downloaden ervan, een ringtone ervan aanschaffen of de CD. Daarnaast kun je ook nog een grafiekje aanklikken dat het hitverloop van de song in beeld brengt. Echt heel mooi gedaan allemaal!

Nadat Erik en ik de site geopend hadden en Erik in vogelvlucht de vele mogelijkheden van de website had laten zien, erd ook de tiende uitgave van het Top 40 Hitdossier officieel gepresenteerd. Dit naslagwerk biedt in boekvorm, maar eveneens op Cd-rom, een schat aan informatie.

Nieuw in deze jubileumeditie zijn de decennium top 250’s. Vier stuks worden er gepresenteerd: de sixties, de seventies, de eighties en de nineties. Op basis van deze overzichten zijn er nieuw in het leven geroepen awards uitgereikt aan de meest succesvolle Nederlandse artiesten in de verschillende decennia: Golden Earring (60’s), George Baker Selection (70’s), BZN (80’s) en Ray & Anita, originele bandleden van 2Unlimited (90’s). Daarnaast kreeg ik een award vanwege, en ik citeer: ‘Zijn door niemand te overtreffen hitprestaties in de hitlijsten!’. 

Een opsomming van records die ik op basis van mijn ‘Top 40 carrière’ op mijn naam heb staan waarop deze speciale award is gebaseerd:

· Nederlandse artiest met de meeste nummer 1-hits.

· Nederlandse artiest die de meeste weken op nummer 1 heeft gestaan.

· Artiest met de nummer 1-hit die het langst op die positie stond genoteerd.

· Artiest met twee nummer 1-hits die het langst op die positie stonden genoteerd.

· Artiest die in duetten de meeste weken op nummer 1 heeft gestaan.

· Nederlandse artiest die het snelst steeg.

· Artiest die het snelst steeg naar nummer 1.

· Artiest die het vaakst op nummer 1 binnenkwam.

· Nederlandse artiest die de drie grootste sprongen heeft gemaakt.

· Artiest met de meeste nummer 1-hits op rij: negen! 

Een heleboel van deze feitjes wist ik helemaal niet, ik dacht bijvoorbeeld altijd dat de Beatles meer #1 hits op een rij hadden gehad, maar blijkbaar hebben zij er zes achter elkaar uitgebracht.

De Award, die niet alleen heel mooi is, is voor mij een waardevolle onderscheiding. De Top 40 is immers toch de lijst waar je als jonge artiest van droomt en deze schitterende award is een prachtig bewijs van waardering. Ik ben er dan ook heel blij mee!

Groetjes,

Marco