‘Why’ van Emma Loeffen

20 January 2017

‘Why’ van Emma Loeffen

Het verlies van een ouder door een overlijden is iets dat ontzettend moeilijk is en een gebeurtenis in je leven waarvoor het maar lastig is dat een plaatsje te geven. Ouders zijn het fundament van je bestaan en wanneer zij wegvallen schuif je zelf niet alleen een generatie op, maar het gemis is gelijk zo groot. De verhalen over vroeger, de dingen die je ze nog zou willen vragen, het kan niet meer en dan moet je teren op je eigen herinneringen. Maar wat als je zelf nog heel jong bent, als je één van je ouders al moet missen wanneer je nog maar in je tienerjaren zit en er nog een groot deel van je fundament gelegd moet worden. Er waren nog zoveel herinneringen te maken, zoveel ervaringen te delen en zoveel vragen te stellen die nu onuitgesproken blijven… 

Emma Loeffen is inmiddels 18 jaar en zat een paar jaar geleden in mijn Team Borsato bij The Voice Kids. Vlak voor haar deelname vond er een drama plaats toen ze op nog maar 13-jarige leeftijd plotseling haar vader verloor. Emma was nog zo jong, had haar vader nog zo nodig en juist iets als dit kon ze niet met hem delen. Vandaag is het exact 5 jaar geleden dat Emma haar vader verloor en al haar gevoel over zijn overlijden, het gemis en de herinneringen kan ze niet alleen in haar muziek kwijt, Emma ging zelfs nog een stapje verder. Vandaag is niet alleen de sterfdag van haar vader, maar ook de geboorte van haar eerste single. De releasedatum voor haar single heeft ze heel bewust gekozen want juist het overlijden van haar vader staat hierin heel centraal. Emma zegt hier zelf het volgende over: 
’20 januari. Vandaag, precies 5 jaren geleden, stond mijn wereld voorgoed stil. De man waar ik tegenop keek, mijn steun en toeverlaat, mijn grote held, overleed. Wie had ooit kunnen bedenken dat ik mijn vader al op zo’n jonge leeftijd zou moeten missen. Muziek heeft mij vaak heel even aan de werkelijkheid kunnen doen ontsnappen, ik kon er mijn emoties in kwijt. Daarom besloot ik een lied te schrijven over én voor mijn vader. Ik ben erg trots op het eindresultaat van mijn eerste eigen single. Hiermee heb ik mijn verdriet enigszins een plekje kunnen geven. Pap, deze is voor jou.

Mijn avontuur bij The Voice Kids heb ik ervaren als een enorm leerproces. Zingen is altijd al een uitlaatklep voor mij geweest, dus meedoen aan The Voice Kids na het overlijden van mijn vader, zorgde voor afleiding en een lichtpuntje. Toen ik Blind Audition mocht doen en alle stoelen draaiden, was het voor mij eigenlijk meteen duidelijk dat ik voor Marco zou kiezen. Marco is oprecht en dat gaf me meteen een vertrouwd gevoel. Dit was precies wat ik toen nodig had, als een soort van houvast in een onzekere periode. Voor tips en hulp kan ik altijd bij Marco terecht, ‘Eens team Borsato, altijd team Borsato’, zoals hij dit zelf altijd zo mooi zegt.’


Vandaag, op een dag die al zo lastig is voor Emma, stelt ze zich extra kwetsbaar op en deelt haar gevoel met jullie met haar nieuwe single ‘Why’. Ik vind het zo bijzonder en zo knap dat ze haar gevoel in deze single heeft weten te vertalen! En buiten dat, welke leeftijd je ook hebt, wanneer je één of beide ouders hebt verloren dan is dit zo herkenbaar! En daarom wil ik deze single graag met jullie delen. Niet alleen omdat ik vandaag even extra aan Emma denk, maar ik wil haar steunen, haar en haar muziek want je zo kunnen uiten en blootstellen is heel, heel bijzonder! ‘Why’ kun je hier beluisteren op Spotify en hier downloaden via iTunes.

Liefs,

Marco