Wie is jouw kanjer?

10 November 2018

Wie is jouw kanjer?

In januari 2015 ontmoette ik Lisanne Spaander voor het eerst. De toen zestienjarige Lisanne leed aan een zeldzame vorm van botkanker, het Ewing-sarcoom, waar ze diverse chemokuren voor moest ondergaan. Tijdens haar behandelingen in het Radboud Ziekenhuis had ze een lied geschreven en een videoclip opgenomen. ‘Vechtersbaas’ heette het en bood zowel voor haar omgeving als haar lotgenoten troost en houvast. Toen ik haar ontmoette zag ik een beeldschone, jonge sterke vrouw, een bijzondere ‘vechtersbaas’. Tijdens onze ontmoeting nodigde ik haar uit voor mijn eerstvolgende tour en voor een photoshoot door mij. 
In maart 2016 was Lisanne één van mijn gastartiesten tijdens de afsluiting van mijn Symphonica in Rosso tour en ontroerde ze heel Ziggo Dome met haar prachtige, breekbare stemgeluid en haar krachtige uitstraling. Inmiddels heeft Lisanne tot twee keer toe deze ziekte overwonnen en is ze onlangs weer schoon verklaard. Ze gebruikt haar ervaringen om haar lotgenoten te steunen, door haar verhaal en haar muziek te delen tijdens haar theatertour, huiskamerconcerten of andere evenementen waar ze voor uitgenodigd wordt. 

Ook is Lisanne ambassadeur van het Prinses Maxima Centrum. Dit grootste kinderkankercentrum van Europa werd op 18 juni 2018, haar verjaardag, officieel door haar geopend. Het Prinses Máxima Centrum is uniek omdat alle kinderen die kanker hebben op één locatie verblijven, waar dat voorheen wel zeven locaties waren door heel Nederland verspreid.

Sinds onze eerste ontmoeting volg ik haar op de voet en zie ik haar met enige regelmaat. Onlangs heeft ze me gevraagd of ik het volgende met jullie wil delen. Jullie kennen vast allemaal de kletspot wel. Dat is een glazen pot met daarin vragen en gesprekonderwerpen met een bepaald thema. Nu is er een kletspot samengesteld met het thema Lief & LEED en een deel van de opbrengst van deze pot gaat naar het Prinses Maxima Centrum. Wat was het mooiste moment uit jouw leven?
Om welke grappen kun jij heel hard lachen?
Wie bewonder jij?


Zomaar een paar vragen uit Lief & LEED. De Kletspot voor mensen die langdurig ziek zijn, heftige behandelingen moeten ondergaan en/of veel tijd in bed moeten doorbrengen. Soms voelt het alsof de dag wel een oppepper kan gebruiken en heb je zin in gezellige gesprekken of juist behoefte aan een diepgaand gesprek. Met de vragen in deze pot kun je alle kanten op. Het bezoekuur wordt opgeleukt en de uren, die je moet wachten tussen de behandelingen door, kun je meer impact geven door een kaartje te trekken uit de Lief & LEED pot. Beleef mooie momenten met je bezoek en laat je verrassen door de meest uiteenlopende vragen.

Weet jij een kanjer die zo’n leuke pot moet hebben? Lisanne Spaander geeft er 4 weg! Kijk snel op haar Facebook-pagina.
Wil jij ook het Prinses Maxima Centrum steunen en deze leuke kletspot ontvangen dan kan dat via deze link

Groetjes,

Marco