Ziggo Dome, wat een avond!

29 May 2014

Ziggo Dome, wat een avond!

Bijna twee jaar geleden, om precies te zijn op 24 juni 2012, had ik de eer om de Ziggo Dome te openen en als allereerste Nederlandse artiest te spelen in deze internationale zaal. Toen beloofde ik al dat ik van plan was hier zeer regelmatig terug te keren al had ik nooit kunnen vermoeden dat ik nog geen twee jaar later maar liefst vier concerten in deze poptempel van internationale allure zou mogen geven. Twee jaar geleden sloot ik de Dichtbijtour af in de Ziggo Dome en nu zal ik de voorjaarstour van de Duizend Spiegels Tour hier afsluiten, hoe gaaf!
 


Niet alleen is de Ziggo Dome een schitterende zaal, overal is aan gedacht! De Ziggo Dome is uniek in zijn soort, beschikt over een fantastische akoestiek en de meest moderne technieken maar ook voor de bezoeker is werkelijk overal aan gedacht. De garderobe, de sanitaire voorzieningen, de twitterwall, de foodcorners, alles is bedacht op het snel, efficient en vooral ook bijzonder vriendelijk de bezoeker ter dienst te zijn. Hoewel het gisteren pas de derde keer was dat ik in de Ziggo Dome mocht staan kan ik je vertellen dat ik me er bijzonder welkom en al helemaal thuis voel!
 
Het eerste concert dat ik in deze concertreeks in de Ziggo Dome gaf is weer een avond die ik kan zetten op mijn lijstje bijzonderheden want wat was het een mooie avond! Er waren heel wat hoogtepunten op deze avond en eentje wil ik er graag even in het bijzonder uitlichten uitlichten, namelijk het gastoptreden van Kim Spierenburg!
 
Afgelopen januari was Ali B. op een congres waar mensen vertelden over hun dromen en wensen. Eén van die mensen was de 20-jarige violiste Kim Spierenburg en zij vertelde heel inspirerend over hoe de tegenslagen in haar leven haar niet weerhouden van het najagen van dromen. Kim heeft sinds haar 4e een auto-immuunziekte die voor ontstekingen in haar hele lijf zorgt, waardoor ze steeds veel pijn heeft en vaak afhankelijk is van haar rolstoel. Kim ontdekte al heel vroeg dat het viool spelen haar niet alleen steun, rust en troost bood maar dat de trillingen van haar viool ook voor ontspanning in haar lijf zorgde, waardoor viool spelen minstens zo goed werkt als de pijnstillers die ze neemt. Een wens van Kim was om eens aan tafel te zitten bij ‘De Wereld Draait Door’ en Ali ‘zou dat wel even regelen’, haha! 
 


Ali kwam zijn woord na. Zo ken ik hem ook, want behalve een grote mond heeft Ali vooral een prachtig groot en warm hart. Mathijs van Nieuwkerk vroeg Kim tijdens de uitzending naar haar andere dromen. Kim vertelde graag eens te willen spelen in een stadion, Ali greep de camera en ‘bedreigde’ mij dat hij niet zou komen tijdens de Ziggo Dome-concerten wanneer Kim niet mee mocht komen. Wat Ali natuurlijk al lang wist is dat ik enorm geinspireerd word door mensen als Kim en ik niets liever wilde dan haar uitnodigen voor de concerten in de Ziggo Dome! Tot zover wat er aan vooraf ging want gisteren stond Kim in de Ziggo Dome en hoe!
 
Kim kwam samen met Ali op in haar rolstoel. Ali deelde hun voorgeschiedenis met de zaal en kondigde toen aan dat Kim zou gaan spelen. Onder luid gejuich stond Kim voorzichtig op uit haar rolstoel en plaatste haar viool. Ik voelde van alles in mezelf én in de zaal gebeuren toen deze prachtige jonge vrouw in haar mooie blauwe jurkje ineens in het voetlicht stond en de eerste tonen van ‘Muziek’ speelde. Niet alleen was het een bijzonder moment, het is ook muziek die haar dromen uit laat komen, die haar pijn doet verzachten en het is muziek dat haar zoveel brengt. Symbolischer kon het bijna niet! Zoals Kim daar stond, bijna breekbaar en alle aandacht pakkend, haar klanken loepzuiver de zaal inslingerend, was zó indrukwekkend. Alle ogen in de zaal waren op haar gericht terwijl ze het intro van ‘Muziek’ speelde. Muziek is emotie en Kim liet dat gisteren in haar puurste vorm zien.
 
Kim is iemand die alle aandacht verdient, die enorm krachtig is en een inspirerend voorbeeld voor velen. Ik ben er trots op dat ze in dat voetlicht stond en dat haar prachtige vioolspel en verschijning vele mensen roerde. Kim is overigens ook te volgen op social media en ik vind ook dat ze die aandacht verdient!
Behalve haar eigen website heeft Kim Instagram, Twitter en ook op Facebook is ze te vinden!
 
Nog een heel bijzonder hoogtepunt was voor mij het optreden met mijn dochter Jada. Ik herinner me nog zo goed dat mijn vader me vroeg enkele liedjes voor hem te vertalen en toen enthousiast toevoegde dat hij ze graag met me samen wilde zingen. Ik was in die periode daar eigenlijk veel te verlegen voor maar hij was zo enthousiast dat ik het toch deed. Nooit zal ik vergeten hoe hij toen naar me keek, zo trots, zo geëmotioneerd. We zijn inmiddels bijna dertig jaar verder en nu sta ik hier met mijn eigen dochter! We zingen samen, en opeens weet ik hoe mijn vader zich gevoeld heeft. Ik ben dankbaar dat ik dat met hem heb mogen delen en ik ben dankbaar dat ik het nu met mijn eigen dochter mag delen. Een grietje van 11 dat overigens geen enkele last van verlegenheid heeft, ze voelt zich thuis op het podium en geniet met volle teugen! Geloof mij maar, dit zijn zulke onvergetelijke momenten! Wat ik vooral mooi vond is dat het publiek Jada omarmde! Iedereen keek naar haar, ze was het stralende middelpunt. Zoals ze daar zat op haar kruk, af en toe dankbaar de zaal in keek en ondertussen zo ontspannen haar deel van ‘Samen Voor Altijd’ zong… Ik had het gevoel dat mijn hart van trots en geluk uit mijn borstkas zou vliegen, haha. Ik hoorde een zucht door de zaal gaan en ook mijn ogen waren bijna onafgebroken op mijn dochter gericht. Wat een bijzonder en speciaal moment! En wat geweldig om met jullie te mogen delen!
 

Tijdens de tour door het land konden Trijntje en Ali B. niet mee maar in de Ziggo Dome waren zij gisteren gelukkig ook aanwezig! Trijntje is by far één van de beste zangeressen van Nederland en samen met haar mogen zingen is een waar geschenk! Ook Ali B. is een dierbare vriend van me en wat heerlijk dat hij er nu bij kon zijn! Darryl en Brownie Dutch zijn mee het land doorgereisd en ook zij mochten zeker niet ontbreken want wat hebben zij een mooie bijdrage in deze shows! Trots ben ik op Julia van der Toorn, die een paar weken geleden als publiek in de Ziggo Dome te gast was en nu zelf op het podium 17.500 mensen uit volle borst met haar mee liet zingen.
 
De eerste show in de Ziggo Dome was een onvergetelijke avond en voelde als een enorm cadeau. Ik ben alleen nog niet klaar met het uitpakken hiervan want er staan nog drie avonden in de Ziggo Dome in het verschiet en ook die wil ik dolgraag aan mijn lijstje met onvergetelijke avonden toevoegen!
Wie van jullie ga ik nog zien? Dit najaar staan we overigens met de Duizend Spiegels Tour weer in het land. Ook daar zou ik graag voor je zingen! Kaarten reserveren voor bijvoorbeeld Alkmaar, Apeldoorn, Groningen, Eindhoven, Tilburg, Kerkrade, Utrecht of Apeldoorn kun je hier.
Ook in Belgie sta ik dit najaar weer. Zowel Hasselt als Oostende doen we met de Duizend Spiegels Tour weer aan. Gisteren raakte de eerste show in Oostende al uitverkocht, er is nu een tweede show aan toegevoegd. Omdat deze laatste shows met zittend publiek is, zijn ze ook heel geschikt voor de wat jongere fans, misschien dus leuk om met je kind(eren) te gaan?

 

Groetjes,
 
Marco

P.S. Met dank aan Bart Heemskerk, Loe Beerens, Eric Bus en Nathalie Thielen voor de prachtige foto’s!